Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Mustarastas lauloi ja söi pihlajanmarjoja

  • Hannu Kauhanen


Sunnuntaina 12. marraskuuta käytiin kaverin kanssa hakemassa auringonkukansiemeniä Risto Juvasteelta Onttolasta, ne kun olivat viimeinkin saapuneet viikonlopuksi tavarantoimittajalta ahkeran linnunruokavälittäjä Juvasteen pihaan.

Kun säkkejä piti hakeman useampia, lähdettiin liikkeelle peräkärryn kanssa. Otsolasta lähtöä tehdessä korviin kantautui tien toiselta puolelta rastaan vienoa laulua tai paremminkin rupattelua. Huiluäänet paljastivat lähteen mustarastaaksi, joka löytyikin istumasta naapurin veikeän väkkärästä pihlajasta. Lintu oli pikimusta, sen nokka oli keltainen ja silmää ympäröi vaalea rengas – siis vanha koiras.

Kamera piti tietenkin hakea sisältä ja lähtöä vähän siirtää. Laulelunsa lomassa rastas nappasi välillä nokallaan pihlajanmarjan ja nielaisi sen nopeasti jatkaakseen heti jutusteluaan. Lintu oli hyvin rauhallinen, jotenkin loppusyksyn tai alkutalven, kuinka vain, hieman alakuloiseen ja hiljaiseen tunnelmaan sopiva. Laulu vain täydensi tätä vaikutelmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten Onttolaan. Ja kyllä siellä niitä 25 kilon säkkejä sitten pinoissa olikin! Isäntä oli sopivasti paikalla, ja peräkärryyn nostettiin kahdeksan kappaletta noita painavia siemensäkkejä. Viisi menisi omille ja tuttavien ruokinnoille, kaksi hakukaverille Varaslammelle ja yksi naapurille Otsolaan.

Kuorimattomien auringonkukansiementen hinta oli edullinen, vain 17 euroa säkki. Kuorittuja ei nyt tarjolla ollutkaan, mutta niitäkin on kuulemma tulossa. Maapähkinät ja talipötkylät tuli haettua samaisesta Onttolan pihasta jo aiemmin syksyllä.

Tarjoilu on kyllä kelvannut kaikilla ruokinnoilla. Niinpä aiemmin hommatut talipötköt ovat huvenneet enää muutamiin, mutta onneksi Juvaste ehti jo tilata niitä lisää, joten ei muuta kuin uusi 10 pötkylän varaus sisään. On luvattu toimittaa Onttolaan tämän viikon aikana.

Viime talvelta jäi yli ämpärillinen kauranjyviä. Niillä on lintuja ruokittu jo muutamia viikkoja, ja kun sitten Kauko Heiskanen toimitti jo viime viikolla kaksi häneltä tilattua kauranjyväsäkkiä, niin ei ole nyt pelkoa, että talvilinnuilta loppuisi syötävä kesken.

Kotiin Onttolasta palattua huomattiin, että mustarastas jokelteli ja söi edelleen marjoja samassa pihlajassa. Pitkin syksyä niitä on ollut paikalla ainakin kolme eri yksilöä, tämä vanha koiras, naaras ja nuori, siis viime kesänä syntynyt, koiras. Toivottavasti jäävät viihdyttämään talveksi, jos se vaikka olisi tullakseen.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta