Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Mustapääkertulla olikin oranssi päälaki

  • Hannu Kauhanen


Aurinko paistoi kauniisti torstaina aamupäivällä 23. marraskuuta, kun reitti kulki työterveyshuollon influenssarokotuksen jälkeen Botania-mutkan kautta kohti Noljakkaa.

Tropiikin kohdalla ihmetytti, kun joku mies seisoi jalkakäytävällä kaulassaan pitkällä putkella varustettu kamera. Joku toinen oli pysähtynyt juttelemaan hänen kanssaan. Räkättirastaita lenteli ympäriinsä, mutta olikohan kaveri niitä kuvaamassa? Eipä tullut pysäytettyä eikä kysyttyä.

Tiira-lintuhavaintopalvelusta asia selvisi myöhemmin päivällä. Jo keskiviikkona olivat Tuula Pirnes ja Pirkko Koukku löytäneet samalta paikalta kaksi mustapääkerttua, koiraan ja naaraan. Olivat saaneet koiraasta hyvän kuvankin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jalkakäytävällä aamupäivällä seissyt Jarkko Peltoniemi oli hänkin liittänyt havaintoonsa hienon kuvan mustapääkerttukoiraasta, jonka lisäksi oli nähnyt samalla paikalla kaksi naarasta. Siis yhteensä kolme mustapääkerttua, sehän on paljon yhdeltä paikalta.

Tänään perjantaina sitten oma kamera zoomeineen töihin mukaan. Juttukeikka sijoittui tällä kertaa Mulonsaloon, mutta matkalla sinne ennättäisi koukata Botanian kautta. Kertut olivat olleet syömässä pihlajanmarjoja Heinäpurontien varressa.

Auto parkkiin kadunvarteen trooppisen perhospuutarhan eteen, ja kiikarit plus kamera kaulaan. Ja aivan ensimmäisestä pihlajasta mustapääkerttu löytyi heti.

Nyt päivä oli pilvinen ja harmaa, valo todella huono. Kiikareilla tumma päälaki erottui, lintu näytti koiraalta. Kamera lauloi minkä kerkesi, kun lintu nokki marjoja ja vähän väliä vaihtoi oksaa.

Illalla kotona kameran korttia purkaessa paljastui, että lintu olikin oranssipäälakinen naaras, kuten rajusti käsitellystä ja kropatusta kuvasta näkyy.

Mustapääkerttukoiras ja -naaras ovat muuten samannäköisiä keskenään, mutta koiraan päälaki on musta ja naaraan oranssi. Kummankin höyhenyksen perusväritys on tasaisen kauniin harmaa, oikein viehättäviä lintuja. On sitä paitsi vähälukuinen laji täällä päin.

Mutta oliko päivän mustapääkerttu sittenkään naaras? Kesällä syntyneet mustapääkertut nimittäin ovat kaikki oranssipäisiä sukupuolesta riippumatta vielä syksyllä.

Heräsi kysymys, missä vaiheessa koiraiden päälaki muuttuu mustaksi. Muuttuuko se sellaiseksi jo loppusyksystä? Vaiko vasta ensi vuonna samaan tapaan kuin punavarpuskoiraat saavat punaisen värinsä?

Jos joku tietää asiasta, vastaus olisi kovin tervetullut. Oppisi ehkä taas jotain lisää lintujen maailmasta ja luonnosta.

Oli miten oli, kaunis luontohetki taas kerran tänään. Mustapääkertun sanotaan olevan se Sylvian joululaulun lintu. Kerttujen tieteellinen sukunimi on Sylvia. Mustapääkerttu on muuttolintu, mutta aina jokunen yksilö jää Suomeen talvehtimaan, ehkä nuo Botaniankin linnut. Voisi käydä niitä jouluna tervehtimässä.

Päivitys 24.11. klo 19.13. Lintujen määrityksen asiantuntija Jyrki Normaja vastasikin nopeasti kysymykseen fb-ryhmässä Suomen linnut. Kiitos hänelle!

Normaja: "Mustapääkerttu vaihtaa päälaen höyhenet postjuvenaalisessa sulkasadossa loppukesällä. Syysmuutolla siis saman vuoden poikasilla on jo musta päälaki. Harvoin joillakin yksilöillä jää joitakin oranssinruskeita höyheniä muuten mustan päälaen sekaan. Sinänsä ikäluokkien väriset erot mustapääkertuilla ovat pieniä (nuoren ikätuntomerkkeinä vaikeasti nähtävä sulkimisraja isoissa peitinhöyhenissä, käsisulkien peitinhöyhenten muoto ja kallon luutuminen) ja ainoastaan nähtävissä lintua kädessä tarkasteltaessa."

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi