Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Tykkimiehen linnut

Joulumyyjäisissä ja Louhiteatterissa – mahtui sinne lintujakin sekaan

  • Hannu Kauhanen


Lauantain 25. marraskuuta ohjelma poikkesi hieman tavanomaisesta. Luonnon tarkkailu jäi vähemmälle, kun piti tai pikemminkin sai matkustaa junalla Enoon.

Varsinkin viikonloppuisin julkiset kulkuyhteydet ovat tässä maakunnassa aivan onnettomat: aamulla ei ole mitään yhteyttä Enoon, ja muutenkin bussi- tai junavuoroja on maksimissaan suunnilleen yksi suuntaansa, parhaassakin tapauksessa vain kaksi.

Puolenpäivän jälkeen taajamajuna pysähtyi Enon asemalle, josta nopsaan entiselle kunnantalolle, jossa Enon kyläyhdistyksen perinteiset joulumyyjäiset olivat vielä tovin menossa. Väkeä oli, ja varmaan kauppakin kävi ihan hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eurolla pääsi pyöräyttämään Enon koulun kuudesluokkalaisten Onnenpyörää. Voitoksi osui lompakko, tosin tyhjä sellainen. Kauko Heiskaselta oli ihan pakko hankkia pari muhkeaa "Enon kannan" kaskinaurista, ovat ne niin maukkaita.

Lounaat haettiin intialaisesta ravintola Donasta, josta saa paljon muunkinlaista hyvää ruokaa. Eväät nautittiin kotioloissa, ja samalla saattoi katsella Rantalan uuden linturuokinnan tapahtumia.

Lintuja oli talipötköllä ja auringonkukansiemenillä hyvin. Talitiaisia runsaasti, sinitiaisiakin jonkin verran. Punatulkut eivät juuri nyt tulleet ruokinnalle, mutta niiden viheltelevää kutsuääntä kuului ulkona.

Sitten kipin kapin Louhiteatteriin, jossa esitys "Suomi 100 – Eno 10 000" alkaisi kello 15. Yleisöä saapui paikalle kuutisenkymmentä.

Väliaikoineen vajaat kaksi tuntia kestänyt esitys kasvoi pitkin matkaa oikein hyväksi, ja päätyttyään jätti katsojalle hyvän mielen. Jotenkin esitys parani ja jämäköityi sen edetessä. Enon ja Suomen historiaa käytiin läpi herkullisesti ja hauskasti, ajassa hypittiin välillä edestakaisin, mikä oli vain hyvä juttu. Myös visuaalisesti varjoineen ja Tuija Hirvonen-Puhakan maalauksineen esitys oli hieno.

Sanovat, että uudessa Tuntemattomassa on joitakin lapsuksia mitä tulee elokuvassa enimmäkseen kuultaviin lintuihin, joita siinä on kuulemma noin 35 lajia. Käki vissiin ainakin kukkuu vähän väärään aikaan...

Lintumies Juha Mikkolan käsikirjoittamassa ja Kirsikka Leinon ohjaamassa "Suomi 100 – Eno 10 000" -näytelmässä ei moisia virheitä ole. Siinä kuullaan ainakin käen, laulujoutsenen ja kuikan äänet, lisäksi lauluissa mainitaan muitakin lintulajeja. Telkän lento pönttöön kuullaan myös hyvin toteutetusti.

Jos näytelmä on jäänyt joltain näkemättä, tuo puute kannattaa korjata. Vielä ehtii ensi viikonloppuna, jolloin esityksiä on kolme: perjantaina 1.12. kello 19 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 15 kumpanakin.

Suosittelut on annettu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi