Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Tykkimiehen linnut

Lumikon vuoro oli yllättää tänään puutarhassa

  • Hannu Kauhanen

Viimeisetkin kolme köynnöskuusamaa saivat tänään maanantaina 27. marraskuuta pakkassuojat päälleen talven mahdollisten tulipalopakkasten varalta.

Pihamaalla oli aika hiljaista. Talitiaiset, sinitiaiset ja punatulkut kävivät ruokinnalla harvakseltaan. Iltapäivän hämärässä yli lentänyt varpushaukka pani pari tiaista varoittamaan äänekkäästi pedosta. Närhikin lennähti puiston puolella. Rusakko ilmestyi syömään kauranjyviä hämärän vaihtuessa pimeäksi.

Päivän kohokohta oli kuitenkin jo valoisan aikaan. Rappusilla seistessä vasen silmä erotti kuusiaidan juurella jotain valkoista liikkuvaa. Ensi ajatus oli jokin lintu, jossa on valkoista, mutta otus paljastui joksikin aivan muuksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Se oli lumikko! Pikkuruinen näätäeläin juoksenteli lumella ja rakenteilla pyykkitelineen ja syreenin välimaastossa, pysähtyi välillä aloilleen ja onnistui hätäännyttämään talitiaiset. Kamera oli tietenkin sisällä, ja kun sen haki kuvaustarkoitukseen, oli lumikko kadonnut.

Seuraavan kerran ulos mennessä kamera varmuuden vuoksi mukaan, ja katsos, lumikko ilmestyi jostakin uudelleen samoille sijoille kuin äsken. Kuvausmatkaa oli jonkin verran, valoa sittenkin niukanlaisesti, mutta muutama edes jonkinlainen otos jäi muistoksi.

Lumikon tavoin myös kärppä on talvella valkoinen, mutta sen hännänpää on musta. Kärpän häntä on myös selvästi pitempi kuin lumikon. Ja useimmat kärpät ovat kymmensenttistä lumikkoa selvästi kookkaampia.

Elokuun alussa Tino Liljeström onnistui videoimaan samoin päiväsaikaan liikkeellä olleen lumikon tuolla Kanervalan puolella. Otsolassa ja Kanervalassa onkin tehty vuosien varrella paljon havaintoja mielenkiintoisista nisäkkäistä.

Jokunen kevät sitten näätä mellasti Kanervalan pallokentän mäntyjen latvoissa saaden varislintujen vihat niskoilleen. Tästäkin eläimestä saatiin valokuvia.

Viime talvena tuli varma havainto Ahmankadulla seikkailleesta hilleristä, kun eläin otettiin kiinni pienpetopyydyksellä, ja totta kai laskettiin määrityksen jälkeen vapauteen. Samoin viime talvena katuja pitkin usein talsinut kapinen kettupolo ei sen sijaan ollut mieltä ylentävä näky.

Tuossa äskettäin joku ilmoitti nähneensä Tulliportinkadulla mäyrän. Ilahduttavasti tuota villiä luontoa on siis kaupungissakin, muutakin lajistoa siis kuin lintuja.

Täytyy seurailla, viihtyykö lumikko tällä pihalla vakituisemmin. Toivottavasti, on se niin söpö ja samalla hyödyllinen eläin, josta myyrät eivät erityisemmin pidä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi