Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Blogit

Punaista ja mehevää – mitä eroa olikaan Appassimentolla, Ripassolla ja Amaronella?

  • Mia Rouvinen

Syksyn tullen huomasin valikoivani ostoskoriini jälleen Appassimentoja: meheviä ja hilloisia italialaisia punaviinejä. Viini & Ruoka –messuilla havaitsin, että niitä oli tarjolla monella maahantuojalla, ja maistoin ensimmäistä kertaa myös valkoista Appassimentoa – sekään ei ollut hassumpi.  Niinpä ajattelin, että näin joulun alla on hyvä hetki avata etiketeistä tuttuja sanoja Appassimento, Ripasso ja Amarone, joihin kaikkiin liittyvät kuivatut rypäleet.

Netti on täynnä kaikenlaista tietoa, joten laitoin viestiä Alkoon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkunalle, joka on yksi kolmesta Master of Wine -arvonimen saaneesta suomalaisesta. Hän osaa kertoa asioista napakasti ja selvästi. Vilkunan mukaan kiinnostus Appassimento-viineihin on trendi, joka jyllännyt ennen Suomea vahvana jo Ruotsissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Appassimentot ovat muhevan meheviä, sopivan hilloisia, täyteläisiä ja pehmeitä. Maallikko sanoisi, että hyvin suunmyötäisiä tai linnunmaitoa.

Ellen väärin muista, jonkin kuluttajatutkimuksen mukaan Amarone oli jo pari vuotta sitten vahvoilla, kun ruotsalaisilta kysyttiin lempiviiniä, joten suunta on sinällään ymmärrettävä: kympin Appassimento kelpaa arjen viiniksi, kun jäännössokeriset mutta hieman kalliimmat Ripassot tai Amaronet moni haluaa säätää viikonloppuun tai juhlaan.   

Appassimento on sinällään harhaanjohtava termi, sillä se ei kerro varsinaisesti paljoakaan. Siinä missä Ripasson ja Amaronen valmistus on säädeltyä, Appassimento kertoo vain, että viinin valmistuksessa on käytetty kuivattuja rypäleitä.

Rypäleiden määrää ei ole säädelty: niitä voi olla suurin osa tai sitten ei. Maussa haetaan kuitenkin Vilkunan samoja ominaisuuksia kuin Ripassoissakin eli mehevää hilloisuutta. Viinit voivat olla Italian pohjoisosista Venetosta tai vaikka etelästä Puglian alueelta.

Valpolicella Superiore Ripasso ja Amarone della Valpolicella, eli tutummin Ripasso ja Amarone, ovat Venetossa Valpolicellan alueen tuotettuja viinejä. Alueen tähtiviineinä pidetään Amaroneja, jotka valmistetaan neljä kuukautta kuivatuista rypäleistä.

Vilkunan mukaan rypäleiden kuivaus tiivistää viinin aromia ja makuprofiilia, ja tammitynnyrikypsytys tuo siihen mausteisuutta. Kasvava kiinnostus Amaronea kohtaan lienee yksi syy sille, että Alkoonkin on tullut tarjolle pari noin 20 euron pulloa (0,75l) ja muutamia pienempiä pulloja.

Usein olen ostanut Amaroneni jostakin reissusta (kuten kaikki tällä kertaa kansikuvassa olevat viinit), mutta noita Alkon edullisia voi testata ihan viikonloppuviininä.

Alueen toinen tähti on Ripassot. Ripasso-sana viittaa menetelmään, jossa viini on Vilkunan mukaan ensin Valpolicella-viiniä, joka käytetään toiseen kertaan Amarone-viinin kuorisakan kanssa. Se tuo alun perin kevyeen tai keskitäyteläiseen viiniin lisää aromeja, intensiteettiä ja syvyyttä. Jos jäi kiinnostamaan, niin esimerkiksi täältä voi lukea lisää. 

Ripassoja ja Amaroneja ostetaan paljon joululahjaksi tai joulupöytään, sillä tuhteina viineinä ne sopivat juustojen ja riistankin kaveriksi. Perinteinen suomalainen joulukattaus on kuitenkin niin haastava, että laadukas viini ei siinä makujen sinfoniassa pääse oikeuksiinsa.

Jos kaapissa odottaa Amarone, se kannattaa säästellä nautiskeluviiniksi seurusteluun ja nauttia ruoalla mieluummin jotakin keskitäyteläistä peruspunaviiniä. Jouluaterialle sopii hyvin myös olut, ja koetankin koostaa olutvinkit vielä ennen jouluviikkoa tänne blogiin.

Lisää kotkotuksia Facebookissa ja Instagramissa. Saa seurata ja kommentoida!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi