Maanantai, 25.1.2021 
Pauli, Paavo, Paul
Tykkimiehen linnut

Kuului vain pamahdus, sitten toinenkin, mutta onneksi kävi hyvin

  • Hannu Kauhanen


Tuossa eräänä kauniina alkutalven päivänä kirjastohuoneessa istuessa talosta kuului yhtäkkiä kova pamaus.

Säikähdytti, meniköhän nyt joku putki tai muu paikka pahasti rikki? Mutta mikä, ja mikä tuon paukauksen aiheutti? Kaikki näytti kuitenkin olevan ainakin päällisin puolin sisätiloissa kunnossa.

Sitten juolahti mieleen, josko paukahdus olikin kuulunut talon ulkopuolelta. Ja niin vilkaisu olohuoneen ison ikkunan läpi paljasti pamahduksen lähteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Voi ei. Punatulkkunaaras makasi hangella elottoman näköisenä. Se oli lentänyt ikkunaan ja kuollut. Jääkööt siihen, joku käy sen yöllä syömässä, ja luonnon kiertokulku jatkuu.

Ehkä tunnin päästä äskeisestä tilanne muuttui valoisammaksi. Ulos mennessä huomasi, että ikkunaan törmännyt tulkku oli liikkunut puolisen metriä ja näytti olevan sittenkin elossa. Samalla sen lajitoverit ruokailivat innokkaasti lintulaudan auringonkukansiemenillä.

Punatulkkunaaras ei ollut vielä aivan täysin kunnossa, se laski lähelleen ja antoi ottaa kuvia. Lintu oli ehkä menettänyt tajuntansa, saanut sen takaisin ja keräsi nyt voimia.

Lopulta ilo valtasi sydämen, kun punatulkku nousi siivilleen ja lensi muutaman metrin matkan omenapuun oksalle. Punavatsainen koiraspuolinen lajikaveri taisi ottaa sen helpottuneena vastaan.

Jonkin päivän kuluttua samanlainen PAM kuului taas sisälle, ja nyt tiesi heti, mitä piti lähteä etsimään. Tälläkin kertaa asialla oli punatulkkunaaras, mutta nyt se oli jysähtänyt makuuhuoneen ikkunaan ja pudonnut lumihangelle. Voi ei taas…

Mutta ei hätää, tämäkin törmäyksen uhri nousi tuota pikaa lentoon ja pääsi jatkamaan elämäänsä osin linturuokinnan turvin. Mahtoikohan olla sama naaras kuin edellisellä kerralla?

Aina silloin tällöin linnut lentelevät päin ikkunoita, ja myös kuolevat joskus törmäysten voimasta. Paras olisi pitää verhot kiinni päiväsaikaan, niin noita linnuille kiusallisia ja usein kohtalokkaita heijastuksia ei laseihin pääsisi syntymään.

Jotkut taitavat roikottaa kiiltäviä cd-levyjä ja vastaavia ikkunoiden sisäpuolella estääkseen lintujen törmäilyn. Joku luontoihminen esitteli kerran omaa keksintöään törmäysten lopettamiseksi olikohan Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen sähköpostilistalla, mutta tuo niksi on päässyr täällä päässä unohtumaan täysin. Käytettiinköhän siinäkin noita kiiltäviä levyjä, ei muista.

Jos jollakulla on ongelmaan hyvä korjausresepti, se otetaan ilomielin vastaan täällä ja varmasti muuallakin. Jokainen päin ikkunaa lentämisestä johtuva linnun kuolema on turha.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi