Maanantai, 28.9.2020 
Arja, Lenni
Tykkimiehen linnut

Mustarastaat syövät nyt omenia puista, tundraurpiainenkin ilahdutti

  • Hannu Kauhanen


Alkutalven yksi ilonaihe Otsolan luontopihalla ovat olleet mustarastaat. Niitä näkee ja/tai kuulee puutarhassa harva se päivä. Joskus esille on tullut yksi mustarastas, toisena päivänä kaksi yksilöä ja, kuten tänään, peräti kolme yksilöä.

Heikohkossa päivänvalossa näytti siltä, että kaikki mustarastaat ovat koiraita, mutta kun huonolaatuisia kuvia katseli vähän tarkemmin, paljastui, että yksi niistä olikin rusehtavansävyinen ja vaalearintainen naaras. Sen lisäksi pihalla on ollut ainakin yksi keltanokkainen vanha koiras ja toinen mustanokkainen viime kesänä syntynyt koiras.

Talvehtimaan jääneet mustarastaat eivät isommin pidä meteliä itsestään. Ne näyttäytyvät harvakseltaan ja niiden erilaisia ääniä saattaa kuulla vain joitakin kertoja päivässä. Aktiivisimmillaan ne ovat usein hämärässä, sekä aamulla että iltapäivällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mustarastailla on tapanaa talvehtia isossa puiston viereisessä kuusiaidassa, johon ne pääsevät helposti piiloutumaan. Sitten aina välillä ne tai jokin niistä lennähtää puihin jääneiden omenoiden kimppuun. Kauan ne eivät koskaan viivy aloillaan.

Mustarastaiden lisäksi pihamaalla näkee edelleen päivittäin räkättirastaita, tänään lauantaina 16. joulukuuta yli lensi 12 linnun parvi. Eivätköhän omenat ala kohta maistua niillekin.

Viime päivinä koivujen latvoissa on näkynyt urpiaisia, tänään sellainen parinkymmenen linnun parvi. Joukosta löytyi kiikareiden avulla ainakin yksi tundraurpiainen, josta viime aikoina on tehty mukavasti havaintoja maakunnassa ja muuallakin Suomessa. Urpiaisia on nähty jopa tuhansien lintujen parvissa.

Kauratarjoilu maistuu keltasirkuille päivittäin. Tänään lintuja oli ruokinnalla kolmisenkymmentä yksilöä. Punatulkut puolestaan tuovat omaa väriään luontopihaan, sopivasti vähän punaistakin näin joulun alla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi