Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Tykkimiehen linnut

Urpiainen vai tundraurpiainen? Mutta eihän sillä ole kohta väliä...

  • Hannu Kauhanen


Viime päivinä Otsolan luontopihan koivuissa on kieppunut mukavia vaaleita pikkulintuja. Enimmillään ehkä parikymmentä, vähimmillään viitisen kappaletta yhdessä parvessa. Mukavaa katsottavaa, kun roikkuvat koivun norkoilla milloin missäkin asennossa. Välillä on selkä alaspäin, välillä linnut roikkuvat norkoissa kuin kyljellään, välillä pomppaavat päälle. Vähän väliä ne lennähtävät uuden, käsittelemättömän norkon kimppuun.

Ovat aika hiljaisia, mutta aika ajoin puusta kuuluu hiljaista surahtelua ja kimeämpää vinkunaa. Näiden talitiaista pienempien lintujen pohjaväri on valkoinen, johon sekoittuu harmaita viiruja ja mustia läikkiä. On myös räikeän valkoisia juovia. Joillakuilla on otsassa ja rinnassakin hieman punaista. Toiset ovat selvästi vaaleampia kuin toiset. Joidenkin kupeilla on selvää tummempaa viirutusta, joidenkin kyljet ovat lähes puhtaanvalkoiset.

Tuntuu, että jokainen yksilö on erinäköinen. On valkoista yläperää, on viiruista. Alaperässä on useimmilla pienenpieni musta läikkä, mutta joiltakin sitä ei ainakaan erota. Hurmaavia lintuja, niin talveen kuuluvia ja siihen luontoihmiselle piristystä tuovia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ne ovat urpiaisia. Tai tundraurpiaisia. Tai molempia. Tai kummankin risteymiä. Tai risteymien risteymäjälkeläisiä...

Urpiaista (Carduelis flammea) ja tundraurpiaista (Carduelis hornemanni) pidetään edelleen omina lajeinaan myös Suomessa, mutta ei ehkä pidetä pitkään. Ruotsissa lienee jo tehty päätös, että kyseessä on yksi ja ainoa laji, jonka sisällä yksilöiden välillä esiintyy suurta vaihtelua. Kun lintuja katselee tarkemmin, ei todellakaan löydä kahta täysin samanlaista.

Todennäköisesti urpiainen ja tundraurpiainen "lumpataan" Suomessakin jossain vaiheessa yhdeksi lajiksi. Tällaista lintutieteessä tapahtuu paljon harvemmin kuin "splittausta", jossa alalajeja erotellaan uusiksi lajeiksi aika useinkin. Lintupinnoja keräävät pitävät jälkimmäisestä paljon enemmän kuin lajien yhdistämisestä yhdeksi, lajista kun voi laskea pinnan, mutta alalajista ei.

Ja nyt sitten seuraa kysymys. Onko Otsolassa tänään maanantaina 18. joulukuuta otetussa yllä olevassa kuvassa urpiainen vai tundraurpiainen? Vaiko ehkä risteymä? Voiko määritystä ylipäätään tuosta kuvasta tehdä? Näyttäisi, että yläperä on puhtaanvalkoinen, samoin alaperä. Kupeilla on kyllä viirutusta. Entä nokan koko? Tundraurpiaisella sen pitäisi olla pienempi kuin urpiaisella.

Sekä urpiaisia että tundraurpiaisia on viime aikoina pihassa näkynyt lähes päivittäin, jos pitäydytään vanhassa lajiparissa. Ja jos ei, niin kysymyksellä ei ole merkitystä.

Sillä sen sijaan on, että vietävän suloisia ne kaikki ovat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi