Maanantai, 28.9.2020 
Arja, Lenni
Tykkimiehen linnut

Talvipäivänseisauksen jälkeistä päivän pitenemistä ei huomaa vielä yli viikkoon

  • Hannu Kauhanen


Talvipäivänseisaus, tällä kertaa tänään torstaina 21. joulukuuta (päivämäärä vaihtelee vuosittain hieman). Ja tällä kertaa vuoden lyhyimmän päivän pituus on Joensuussa 4 tuntia 54 minuuttia, kun vuosi sitten sen pituudeksi ilmoitettiin minuutti vähemmän.

Päivän pituus riippuu suoraan Auringon korkeudesta taivaalla. Nuo pienet vaihtelut selittyvät avaruusfysikaalisilla  syillä. Aurinko on yleensä korkeimmillaan keskipäivällä, mutta tässäkin esiintyy vaihtelua eri vuodenaikoina, koska Maan ratanopeus sen kiertäessä Aurinkoa elliptistä rataa pitkin vaihtelee

Aika moni on tänään iloinnut siitä, että tämän päivän jälkeen päivä alkaa taas puolen vuoden lyhenemisen tauon jälkeen pidetä. Mutta tosiasia on se, että kukaan ei sitä vielä huomaa, ei vielä vähään aikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun ollaan menty talvipäivänseisauksesta viikko eteenpäin, päivä on pidentynyt täällä vaivaiset viisi minuuttia, siis ei välttämättä minuuttiakaan päivässä. Sitten seuraavan viikon aikana muutoksen alkaa oikeasti huomata, sillä silloin päivä pitenee viikossa jo puoli tuntia.

Auringon kiipeäminen ylöspäin – siis sillä tavalla kuin sen hahmotamme – on  aluksi hidasta, mutta se kiihtyy kevään mittaan. Kesäpäivänseisauksen jälkeen päivä alkaa lyhetä, mutta aluksi jälleen hitaasti. Syksyn ja alkutalven aikana päivä lyhenee selvästi nopeammin, mutta tämäkin vauhti hidastuu lähestyttäessä sydäntalvea. Samasta syystä päivän piteneminen lähiaikoina on hidasta.

Moni on sanonutkin, että vasta loppiaisen tietämissä päivän ja valoisan ajan pitenemisen oikeasti huomaa.

Eli nautitaan nyt vielä tovi vuoden pimeimmästä ajasta, onhan siinäkin omat hyvät puolensa. Tuli, kynttilät ja muut valot pääsevät oikeuksiinsa pimeässä etenkin nyt, kun maisema on verhoutunut lumeen. Saunassakin käy tähän aikaan vuodesta mieluummin kuin kesähelteillä, jos niitä vielä joskus tulee.

Hyvää talvipäivänseisausta ja valoa kohti näiden kuvien siivittämänä!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi