Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Tykkimiehen linnut

Paras tapa viettää joulupäivä oli laskea Otsolan talvilinnut

  • Hannu Kauhanen


Hyvän lintutalven yksi merkki on se, että runsaimmat lajit eivät ole talitiainen ja keltasirkku. Nyt on menossa kolmen vuoden tauon jälkeen sellainen talvi.

Sää joulupäivän 25.12. aamuna vaikutti niin lupaavalta, että Joensuun taajamalintulaskennat oli syytä aloittaa samoin tein tänään, jolloin laskenta-aika virallisestikin alkoi. Otsolan lohko kun ulottuu kotiovelle, niin siitä sitten ulos kello 9.30 kiikarien, lehtiön ja lyijykynän kanssa.

Oli pilvistä, poutaista, tyyntä ja pakkasta 7 astetta. Lauantain ja sunnuntain lumimyräkkä oli nostanut lumipeitteen pintaa melkoisesti. Mitä sopivin talvisää siis lintujen laskentaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja niitä lintuja sitten totisesti tässä kaupunginosassa tänään oli. Lajeja kertyi mukavat 21 ja yksilöitä 512. Viimeksi mainittu lukema ei liene kovin täsmällinen, mutta sillä ei ole väliä. Lintumäärät antavat suuntia siitä, missä nyt mennään.

Talitiainen oli toiseksi runsain laji 68 yksilön voimin. Keltasirkku (alemmassa kuvassa) oli kolmanneksi runsain 52 linnulla. Odotetusti niitä runsaslukuisempi oli tilhi, joita ynnäytyi puolisentoista sataa yksilöä, suurimmassa potissa pihlajassa yhtä aikaa noin 100 tilheä.

Urpiainen (yläkuvassa ruokintapaikalla talitiaisen kanssa) kiilasi neljänneksi 42 yksilöllä, punatulkku seuraavaksi 41 yksilöllä ja pikkuvarpunen kuudenneksi 39 yksilön potilla.

Nämä kuusi lajia erottuivat omaksi joukokseen, sillä seitsemänneksi runsain laji oli harakka 15 linnulla.

Heti laskentareitin alussa päivän ainoa närhi rääkäisi ja lensi yli Tulliportinkadun toiselle puolelle. Saman kadun varressa koivussa ruokailleesta urpiaisparvesta löytyi helposti ainakin kaksi tundraurpiaista.

Kolme räkättirastasta lensi äännellen yli ammattikoulun pihan, ja räksiä näkyi reitin varrella yhteensä 12 kappaletta. Eräällä Ahmankadun pihalla oli kaksi mustarastasta, joita kertyi vielä toiset mukavat mokomat lisää.

Ilveksenkadun alkupäässä oli hienosti toistakymmentä varpusta. Ne olivat omana porukkanaan eivätkä sotkeutuneet pikkuvarpusiin. Heti perään yhdeltä lintulaudalta löytyi korea vihervarpunen, ja samalla kuului taivaalta toisen ääni. Ja aivan hetkeä myöhemmin linnut hiljensi komeasti ylitse lentänyt varpushaukkanaaras.

Ilveksenkadun toisessa päässä katse kiinnittyi yhdeksän kookkaan pikkulinnun hiljalleen ja ääneti aaltomaisesti lentäneeseen parveen. Taviokuurnia, mikä hieno tuuri!

Viimeiset uudet lajit olivat sitten naakka ja kesykyyhky. Laskenta päättyi kotirappusten eteen kello 12.25.

Ei siis mitään järisyttävää, mutta mukavia lajeja ja havaintoja sekä ennen kaikkea runsaasti lintuja. Aivan toista kuin vastaavassa laskennassa kaksi vuotta sitten. Tästä on hyvä jatkaa Kanervalan kahdelle ja Linnunlahden samoin kahdelle laskentalohkolle.

Kaikkiaanhan näitä lohkoja on Joensuussa 77, joten urakkaa riittää monille harrastajille. Suositellaan kyllä!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi