Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Tykkimiehen linnut

Talitiaisia eniten – peipot pelastivat Kanervalan länsiosan laskennan

  • Hannu Kauhanen


Sääennuste lupasi lauantaiksi 30. joulukuuta sen verran hyvää, että oli taajamalintulaskennan osa 2 vuoro. Nyt lohkona Kanervalan länsiosa, joka rajoittuu Vanamokadun, Tulliportinkadun, Kaislakadun, kuntoradan ja pyörätien männikön sekä Kanervalan koulun väliin.

Aivan laskennan alkumetreillä oli vielä pilvistä, hieman tuulista ja pari vesisadekuuroakin tuli, mutta sen jälkeen ilma kirkastui, sinistä taivasta paljastui, lämpöä oli pari plusastetta, ja tästä kaikesta sai nauttia laskennan loppuun asti.

Voivatpa laskentapäivät erota toistaan hurjasti!  Joulupäivän laskennassa Otsolassahan lajeja kertyi 21 ja yksilöitäkin yli 500, mutta nyt oli vuorossa romahdus varsinkin mitä tulee lintuyksilöiden määrään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alku vaikutti lupaavalta. Lehtiöön kirjautui nopeassa tahdissa uusia lajeja: räkättirastas, mustarastas, käpytikka, harakka, varis, talitiainen, pikkuvarpunen, sinitiainen, närhi, keltasirkku ja naakka.

Kanervalan länsiosan lohkoon kuuluu linnuista autiota koulu- ja opiskelija-asuntoaluetta sekä tylsää männikköä. Näissä uusien lajien tuleminen tyrehtyi tykkänään, eikä lintuja ollut muutenkaan yhtä mäntymetsän isoa tali- ja sinitiaiskeskittymää lukuun ottamatta.

Sitten ilme piristyi kummasti, kun kiikarilla määrittyi pihakoivun latvasta Kielo- ja Matarakadun risteyksessä  kaksi peippoa. Vähän myöhemmin kolmas peippo lensi yli Vanamokadun varrella. Ja vasta nyt vihkoon pääsivät päivän ainoat kolme punatulkkua. Viherpeipon äänikin kuului viimein jostakin.

Missä olivat kaikki urpiaiset? Entä tilhet? Ensin mainittuja ei osunut kohdalle yhtään, mutta aivan laskennan lopussa Vanamokatu 10:n pihapihlajasta löytyi ääntelyn avittamana 12 tilhen parvi. Otsolan laskennassa niitä ynnäytyi 150 ja urpiaisiakin muutamia kymmeniä.

Kotiin Ahmankadulle palattua urpiaisia pääsi katsomaan heti, kun muutama lintu nokki auringonkukansiemeniä sulavalla lumihangella lintulaudan alla. Kanervalan länsiosan laskennasta  ne nyt vain jäivät puuttumaan.

Lajeja kertyi tänään kohtuulliset 15 ja lintuyksilöitä vain alle 150, kun tilhet ja urpiaiset pysyivät piilossa.

Seuraavaksi vuorossa on Kanervalan itäosa, ehkä jo huomenna sunnuntaina, vuoden viimeisenä päivänä. Mukavaa puuhaa se on, oli lopputulema mikä hyvänsä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi