Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Tykkimiehen linnut

Tuhannen talvilinnun "taajama" – varpuset, peipot ja järripeippo ilonaiheina tänään

  • Hannu Kauhanen


Kolmas Kanervalan ja Otsolan alueen taajamalintulaskennan lohkoista tuli takseerattua tänään sunnuntaina vuoden 2017 viimeisenä päivänä.

Kanervalan itälohko käsitti Rauhankadun, Vanamonpuiston, Leinikkitien sivukatuineen ja samoin Kullerotien sivukatuineen. Laskentaan meni aikaa hieman vajaat kolme tuntia.

Ihmiset näyttävät suhtautuvan taajamalaskentoihin myönteisesti. Palaute on ollut kuulemma hyvää kaikkialla Joensuussa, niin tänäänkin Kanervalassa. Muutaman ihmisen kanssa tuli rupateltua linnuista, kameroista ja kotoaan karanneista koirista, joita tänään tuli vastaan kaksi kappaletta. Toivottavasti ovat löytyneet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eräs Kullerotiellä asuva rouva tiesi kertoa joulun aikaan nähdystä isosta pöllöstä, joka oli lähtenyt läheltä lentoon kymmenien vihaisten varisten äänekkäästi saattelemana. Ei osunut pöllö harmi kyllä tänään kohdalle.

Laskentapäivä oli taas vaihteeksi kuitenkin hyvä. Lajeja kertyi 20 ja yksilöitä 357. Kun Otsolan yhden ja Kanervalan kahden lohkon linnut lasketaan kolmelta eri laskentapäivältä yhteen, tämän "taajaman" yksilösumma nousee hieman yli tuhannen. Niin paljon lintuja meillä täällä nyt on.

Lintutalvi on siis kerrassaan erinomainen. Yksilömäärissä on varmasti paljon heittoa ja  päällekkäisyyttä, mutta myös puutteita. Lukumäärät antavat kuitenkin hyvän kuvan siitä, kuinka paljon talvilintuja nyt on toisin kuin kaksi vuotta sitten, kun ne viimeksi Joensuun taajamalaskennassa laskettiin. Silloin ei ollut tungosta, kun ei ollut marjojakaan linnuille.

Lajeja kolmessa laskennassa kertyi mukavat 25. Tänään uusia lajeja tuli kolme: hippiäinen kaksin kappalein, korppi ja järripeippo, joista viimeksi mainittu vilahti äännellen Selvaag-talojen pihassa.

Kullerotien ja sen poikkikatujen pihapuissa ja ruokinnoilla suorastaan parveili peippoja, niitä oli ainakin 10 eri yksilöä. Peippoja on jäänyt täksi talveksi Joensuuhun ja muuallekin maakuntaan todella paljon.

Peippolintujen ohella päivän ilonaiheita olivat varpuset (kuvassa naaras), joita kökötteli tutuissa orapihlaja-aidoissa ja ruokinnoilla Rauhankadulla noin kaksi tusinaa yksilöä. Nykyisin varpunen on harvoin runsaslukuisempi kuin kovasti levinnyt ja yleistynyt pikkuvarpunen, mutta tänään se sitä Kanervalassa oli.

Otsola ja Kanervala on nyt siis summattu, ja tulokset olivat hyviä. Seuraavaksi Linnunlahden neljän laskentalohkon kimppuun.

Mutta vasta ensi vuoden puolella. Hyvää uutta vuotta siis kaikille!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi