Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Tykkimiehen linnut

Perhoskaudesta 2017 jäi kauniita muistoja, toivottavasti tuleva kesä on silti parempi

  • Hannu Kauhanen

Valtakunnallisen päiväperhosseurannan tuloksista vuonna 2017 saapui tiedote tänään 2. tammikuuta. Lyhyt raportti ei odotetusti sisältänyt mainittavia ilonaiheita, sillä niin oli sää viime vuonna huono keväästä syksyyn, että perhosten havainnointi oli vaikeaa.

Tiedotteen mukaan moni laji pärjäsi kuitenkin hankalissa olosuhteissa yllättävän hyvin, mutta eivät läheskään kaikki. Esimerkiksi nokkosperhosella menee huonosti juuri täällä Itä-Suomessa, on mennyt jo pitkään. Myös muutamat muut niin sanotut täpläperhoset olivat vähissä.

Yläkuvassa lentävää lanttuperhosta sentään pääsi ihailemaan useampanakin päivänä. Neitoperhosiakaan (toisessa kuvassa) ei pääsyt monta kertaa ihastelemaan, ja vähissä olivat myös sitruunaperhoset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsänokiperhosia lenteli aika mukavasti, ja keisarinviittojakin (kolmas kuva) osui kohdalle muutamia. Myös alimman kuvan herukkaperhosia näkyi silloin tällöin.

Joensuun Otsolassa ja Enon kirkonkylän Rantalassa pyydettiin lähinnä yöperhosia kahdella syötti- ja yhdellä valorysällä. Otsolassa pyynnissä olivat molemmat rysätyypit, Enossa ainoastaan syötti.

Syöteille lensi jonkin verran myös päiväperhosia, kuten herukkaperhosia, neitoperhosia ja amiraaleja. Sen sijaan suruvaippoja tuli koko kauden aikana vain yksi Enosta.

Otsolan syöttirysään lensi kaikkiaan 71 lajia 809 yksilön voimin. Enon syöttirysästä löytyi kesän mittaan 107 lajia ja 803 perhosyksilöä. Maaseudulla lajisto oli siis selvästi monipuolisempaa.

Valorysän teho oli taas omassa luokassaan, sillä Otsolan loisteputki houkutteli puoleensa 263 lajia ja 3 796 yksilöä.

On aika melkoista, että yli neljäsosa vajaasta 4 000:sta  valorysän perhosesta oli yhtä ja samaa saatua lajia, nimittäin niitty-yökköstä, joita laskettiin valorystästä mielettömät 990 kappaletta. Seuraavaksi yleisintä eli kalvassekoyökköstä tuli samaan valorysään "vain" 161 yksilöä.

Otsolan syötin runsain laji oli varjokorsiyökkönen 107 yksilöllä, Rantalan runsain taas vyökiiltoyökkönen 108 kappaleella. Jälkimmäisen parhaita hetkiä olivat häiveperhosen (olisikohan Enon ensimmäinen lajiaan?), punapetoyökkösen, siniritariyökkösen sekä muutaman keltaritariyökkösen ja horsmakiitäjän löytyminen.

Otsolassa ilahdutti valolle tullut poppelikiitäjä, eikä näsiäkoista maakunnassa ole monta havaintoa tätä ennen tehty. Havununnakin oli hauska tuttavuus. Otsolassakin tuli sentään ainakin yhdet havainnot sini- ja keltaritariyökkösistä.

Jotkut lajit olivat siis runsaita, monet eivät. Toivotaan, että poutaisia ja lämpimiä jaksoja tulisi ensi kesänä enemmän kuin parina edellisenä.

Näiden viime vuonna otettujen päiväperhoskuvien myötä siis kohti valoisampaa aikaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi