Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Tykkimiehen linnut

Viirupöllö jysäytti päin autoa Outokummussa – toipuu nyt hyvin

  • Hannu Kauhanen


Joensuusta Tuusniemelle keskiviikkona 3. tammikuuta alkuillasta ajellut Seppo Neuvonen tapasi Outokummussa vähän ennen Varislahtea tien vieressä istuneen erikoisen otuksen. Neuvonen näki, että kyseessä on viirupöllö, jolla ei taida olla kaikki ihan kunnossa. Hän ajoi hieman matkaa eteenpäin päästäkseen kääntämään autonsa, palasi  takaisin pöllön luo ja koppasi sen mukaansa.

Pöllö oli heikossa hapessa eikä juuri vastustellut. Neuvonen lähti ajamaan takaisin kohti Joensuuta, kääntyi Viinijärvelle ja vei pöllön eläintenhoitaja Juha Hartikaisen hoteisiin. Pöllämystynyt pöllö alkoi muuttua äkäiseksi. Hartikainen huomasi, että se oli saanut siiveensä reiän.

Todennäköisesti pöllö oli joutunut onnettomuuteen Kuopiontietä pitkin kulkeneen auton kanssa ja pökertynyt yhteentörmäyksen voimasta. Muutoin lintu oli Hartikaisen tutkimusten mukaan hyvässä kunnossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pöllö lienee ollut tien yllä myyräjahdissa ja joutunut kolariin huonoa tuuriaan. Linnut törmäilevät aina joskus autoihin ja muihin kulkuvälineisiin, mutta onneksi harvemmin. Joskus joku on kokenut lapinpöllön jysäytyksen. Viisaat varikset jäävät harvemmin autojen alle, vaikka teiltä ja niiden reunoilta usein ravintoa etsivätkin. Joskus kuitenkin tällaistakin tapahtuu ikävin seurauksin niin, että lintu kuolee.

Outokummun kolaripöllön tulevaisuus näyttää ilmeisestikin hyvältä. Torstaiaamuna, kun Hartikainen vei sille ruokaa, edelleen vihainen pöllö suoritti sellaisen puolimetrisen loikan. Onnettomuuden vaivat olivat sille jo taakse jäänyttä elämää.

Pöllö päästäneen pian vapauttamaan takaisin luontoon. Toivottavasti se löytää sapuskansa jatkossa otollisemmista maisemista kuin kuolemanvaaralliselta valtatieltä.

Päivitys 4.1. klo 21.55: Juha Hartikainen tiedotti juuri äsken pöllöstä seuraavaa: "Hän suostui jo istumaan viistolla orrella, eli tasapaino alkaa olla paranemaan päin. Haava oli jo rupeutunut hyvin, joten sen puhdistamista en enää tehnyt. Kipeä se haavan kohta on, sillä heti kun kosketin lähellekään haavaa, lintu reagoi aika kiukkuisesti. Ruoka ei ollut maistunut. Pakkosyötöllä laitoin pari lihanpalaa. Mikään hätä ei linnulla ole ruuan suhteen, sillä yllättävän ´hyvässä lihassa´ se on ennestään."

Kuvassa pöllö silmät jo paremmin auki torstai-iltana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi