Perjantai, 19.4.2019 
Pilvi, Pälvi
Tykkimiehen linnut

Kanahaukka ja hömötiainen uudet lajit Linnunlahdelta, pikkuvarpusia mukava pikku parvi

  • Hannu Kauhanen


Joensuun taajamalintulaskennat jatkuivat Kanervalan, Otsolan ja Linnunlahden alueella tänään tiistaina 9. tammikuuta. Vuorossa oli neljäs laskentalohko eli Linnunlahden pohjoisosa.

Lohko rajautuu Siltakadun, Peipontien viereisen leikkipuiston, Noljakkaan johtavan kevyen liikenteen väylän ja hiihtoladun, lääkealan tehtaan sekä S-marketin liikenneympyrän sisään. Lintujen havainnoinnin kannalta melko yksitoikkoinen lohko, mutta ei se mitään.

Laskenta-aika oli kello 10.25 – 13.05, eli 2 tuntia 40 minuuttia siihen sujahti. Sää oli erinomainen. Tulos taas oli hieman yllättävä, kun ainuttakaan urpiaista ei näkynyt ei kuulunut, eikä myöskään mustarastasta. Punatulkkukin lensi listalle vasta laskennan loppupuolella. Keltasirkkuja osui kohdalle vaivaiset kaksi yksittäistä ylilentäjää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tllhiä sentään näkyi vajaat kolmekymmentä ja räkättirastaita kolme. Hippiäisiä on yhä pakkasten tulon jälkeenkin elossa, niitä näkyi ja kuului samoin kolme yksilöä.

Lintujen yksilömäärät jäivät varsin vaisuiksi. Kokonaismäärä oli 224 kappaletta. Talitiainen runsain (75), sinitiainen kakkonen (33) ja pikkuvarpunen kolmas (30). Viimeksi mainittuja oli kiva parvi talipalloruokinnalla Kuusamatien ja Yliopistokadun välissä, josta kuva on otettu.

Linnunlahden pohjoisosa tuotti omaan kokonaislaskentaan kaksi uutta lajia, mikä tietysti ilahdutti. Ensin kookas kanahaukka lensi Heinäpurontien yli metsän suojiin. Sitten kuntorataa pitkin Mehtimäen suuntaan kulkiessa vastaan tuli iloisesti äännellen ensin yksi, sitten toinen ja kolmaskin hömötiainen. Neljäs löytyi Kyyhkyntien varresta. Hömötiaiset olivat laulutuulellakin.

Metsätiaiset ovat kaupunkialueilla nykyään talvisaikaankin kortilla, joten hömötiainen nousi päivän kiinnostavimmaksi lajiksi. Jo mainittujen lisäksi muita mukavia olivat peippo ja närhi.

Neljältä laskentalohkolta on nyt kertynyt yhteensä 27 eri lajia. Jäljellä on vielä Linnunlahden kolme muuta lohkoa, toivottavasti homma jatkuu myönteisissä merkeissä. Mikseipä jatkuisi.