Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Tykkimiehen linnut

Maailman paras talviruokinta on ehkä Enon Novikassa

  • Hannu Kauhanen


Tänään perjantaina 19. tammikuuta piti käydä tekemässä juttua lintujen talviruokinnasta tietenkin tuolla Enossa. Novikassa on aikamoisen hieno Heiskasen pariskunnan ruokintapaikka. Siitä ja linnuista piti saada kuvia.

Herranjestas sentään, mikä vilske tuolla pihalla oli! Keltasirkkuja oli reippaasti yli 100 yksilöä, talitiaisia kymmenittäin, sinitiaisia yhtä aikaa koivun latvassa kymmenen yksilöä ja lisää muualla, useita punatulkkuja ja jonkin verran urpiaisia. Käpytikka, närhi, hömötiainen.

Sitten jostain alkoi kuulua lähestyvää rätinää. Pyrstötiaisia! Niitä on talonväen mukaan käynyt ruokinnalla ennenkin, viime talvena parhaimmillaan yhdeksän yksilöä, mutta nyt vain muutamia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja yhtäkkiä kaksi kaunista, pitkäpyrstöistä ja pääosin valkoista lintua oli nokkimassa talipötkylää tali- ja sinitiaisten seurassa. Viimeinkin pyrstötiaisten käynti ruokintapaikalla osui omalle kohdalle, on sitä odotettukin. Kuva linnuista on otettu hieman myöhemmin talon tuvasta ikkunan läpi, joten siinä on vähän ylimääräistä heijastusta ja häikkää.

Pois lähtiessä lehtikuusen latvasta kuului soinnukas ääni, jonka tunnisti heti. Harmaapäätikka oli tulossa sekin hakkaamaan talipötköä, mutta muutti mielensä ja palasi metsän suojiin. Alla oleva huonolaatuinen kuva ei tee oikeutta linnun kauneudelle, pitänee käydä joskus kameran kanssa paikalla uudestaan.

Lintujen talviruokinnasta on tulossa lähiaikoina, ehkä viikon parin sisällä, isompi juttupaketti Karjalaiseen. Lintujen ruokinnasta riittää ihmisillä kysyttävää, mutta ehkä tuon jutun luettuaan joku saattaa tietää, mitä linnuille kannattaa antaa tarjolle ja mitä ei. Entä mitä mikin laji syö, mitä ei?

Linnut nimittäin ovat suhteellisen nirsoja sapuskansa suhteen ainakin, jos ruokailumahdollisuuksia on lähistöllä enemmän.

Ei esimerkiksi ole yhdentekevää, onko talimakkarapötkön ripustusverkko väriltään punainen vai vihreä. Ja auringonkukansiemenissäkin on laatuvaihtelua, aika paljonkin.

Se on varmaa, että lintujen talviruokinta on hyvin antoisaa siihen sijoittavalle, kunhan sen tekee oikein.