Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Tykkimiehen linnut

Jää ja lumi koristelivat kotimaiseman hurmaavan kauniiksi

  • Hannu Kauhanen


Pitkä lumisateeton pakkasjakso sai ilostumaan siitä, ettei lumitöitä tarvinnut tehdä aikoihin ennen kuin nyt viikonloppuna. Lunta kertyikin lyhyessä ajassa aikamoinen kerros, mutta onneksi sitä ennen sen määrä ehti vähentyä ja kinokset mataloitua niin, että jälleen oli kolattaville lumille tilaa.

Ja kun lumi oli kevyttä pakkaslunta, mikäs sitä oli työnnellessä. Sunnuntai 21. tammkuuta oli tähän tarkoitukseen juuri sopiva päivä, pakkasta oli ehkä 12 astetta eikä hommassa näin tullut edes hiki.

Verannan ikkunat alkoivat saada kaunista jääkuorrutusta jo sunnuntain puolella. Siellä täällä puutarhassa lumesta pilkistelee vielä viime kesän kukkijoiden, kuten vadelmien, soihtunauhusten ja kookkaan takiaisen varsia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään sitten elohopea painui yli 20 pakkasasteeseen, eikä luntakaan enää tullut lisää. Aivan liian kylmä keli taajamalintulaskentaan, mutta näemmä onneksi talossa riittää sisälläkin tekemistä. Hieman imurointia, parin keittiön kaapin perusteellinen tyhjennys puhdistus sekä matot ulos telineelle raikastumaan. Kyllä sitä aikaan saa, kun panee töpinäksi.

Yksi talitiainen innostui mattotelineellä pehmeästä ruokasalin matosta niin, että meni sitä nokkimaan. Epäselväksi jäi, mitä tintti matosta löysi, mutta aikansa lintu sen kimpussa touhusi. Pölypunkkeja? Muita elikoita? Vaiko vain ruuanmurusia?

Linturuokinnalla oli kohtuullinen säpinä tali- ja sinitiaisineen, pikkuvarpusineen, punatulkkuineen, viherpeippoineen ja ennen kaikkea keltasirkkuineen. Käpytikkakin kävi, ja mustarastas kitisi iltapäivän hämärässä.

Päivä on pidentynyt 1 tunnilla ja 39 minuutilla sitten reilu kuukausi sitten olleen talvipäivänseisauksen. Nyt sen viimeistään huomaa ominkin  silmin. Kevätpäiväntasaukseen on aikaa jokseenkin kaksi kuukautta, ja silloinhan yö ja päivä ovat melko tarkalleen yhtä pitkät kaikkialla maapallolla.

Tänäänkin auringon paistaessa ja kovasta pakkasesta (Ilmatieteen laitoksen Linnunlahden asemalla  mitattiin yli 25 pakkasastetta) huolimatta linnuissa oli keväistä sointia, kun tali- ja sinitiaiset sekä viherpeipot jaksoivat lauleskella.

Paukkupakkasissa on puolensa, kunhan eivät kestä kovin kauan. Eivätkä ne ennusteiden mukaan jatkukaan, sillä lähipäivinä näyttäisi joutuvan taas sisähommista lumitöiden pariin.