Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Tykkimiehen linnut

Aurinko hyväilee jo tupakantaimia ikkunalla

  • Hannu Kauhanen


Viimein se käynnistyi oikein konkreettisesti, esikasvatuksen kevät vuosimallia 2018. Edellisessä blogikirjoituksessa lauantaina 27. tammikuuta tuli esiin huoli siitä, nouseekohan viikko sitten sunnuntaina kylvetyistä valkotupakan siemenistä lainkaan versoja, mutta jo samana iltana pelko osoittautui aiheettomaksi.

Illalla nimittäin kun kasvualustoja tarkkaili taskulampun ja suurennuslasin avulla, niin kaksi pienenpientä vihreää taimenalkua erottui kylvömullasta. Se tuntui silloin oikein lämpimältä.

Nyt noita tupakantaimia on kolmessa eri laatikossa kymmenittäin, ja lisää tupsahtelee esiin koko ajan. Kaikkiaan tupakoita on kylvetty seitsemään eri laatikkoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuo kolme kasvualustalootaa ovat sellaisia, joihin kylvettiin ainoastaan omalta pihalta toissa syksynä kerättyjä siemeniä. Ne ovat siis voimissaan, ja se on hyvä se. Viime syksynähän pihan tupakat eivät tuottaneet siemeniä ollenkaan, kiitos kurjien kesäsäiden.

Kun syksyllä 2016 siementen antoi tuleentua ensin kasveissa itsessään ulkona ja sitten kuihtuneet kukinnot saksilla leikaten sisällä pari, kolme viikkoa, niin hyvää jälkeä tuli. Pikkuruiset siemenet vain ropisivat sanomalehden päälle ennen kuin ne keräsi kirjekuoreen ja laittoi talveksi kaappiin.

Vuosi sitten osa niistä tuli kylvettyä samalla lailla kuin nyt, mutta onneksi siemeniä oli niin paljon, että niitä jäi yli. Neljässä muussa kasvualustalaatikossa on kylvettynä kaupasta samoin toissa vuonna ostettuja Lord Nelson -merkkisiä tupakansiemeniä, mutta niistä yksikään ei ole vielä itänyt.

Saapa nähdä, itääkö. Toivottavasti, valkotupakan kukille on kyllä tilaa tässä ja muutamissa muissa puutarhoissa ensi kesänäkin, ne ovat todella kauniita ja tuoksuvat iltaisin hurmaavasti.

Seuraavaksi lienee sitten vuorossa jättiverbenan siementen kylvö. Ne ovat olleet jääkaapissa kylmäkäsittelyssä pian neljä viikkoa. Jättiverbena on yksi parhaista perhoskukista, mutta suhteellisen hankala kasvatettava. Toissa vuonna ulos asti pääsi ainoastaan neljä jättiverbenaa, vuosi sitten kylvö epäonnistui täysin.

Kukkien esikasvatus ja puutarhahommat ylipäätään ovat aina ennalta arvaamattomia, ja osin siihen niiden viehätys perustuukin. Ihanalta kumminkin tuntuu, kun tupakat taitavat tänäkin vuonna onnistua. Kesä on tulossa...