Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Taajamalintulaskenta tehty – talitiainen odotetusti runsain, peippojen määrä yllätti

  • Hannu Kauhanen


Nyt se sitten on nähty ja tehty, nimittäin Joensuun taajamalintulaskenta talvimallia 2017/18. Laskenta rutistettiin lopullisen valmiiksi jo viime tiistaihin 6. helmikuuta mennessä.

Tämän ja aiempien kolmen taajamalintulaskennan (kaksi Joensuussa ja kaksi maakunnassa) organisoijan Matti Koivulan palkitsi Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys Vuoden positiivisesta lintuteosta. Koivula myös esitelmöi laskennan tuloksista viime keskiviikkona yhdistyksen vuosikokouksessa. Onnittelut!

Palkinnon Koivula on ansainnutkin, sillä laskennat ovat innostaneet maastoon talvisin muuten usein niin laiskoja lintuharrastajia sekä myös muita kiinnostuneita, kuten esimerkiksi vuosi sitten Louhiojan kyläyhdistyksen väkeä Enossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän ja muidenkin laskentojen tuloksista on julkaistu juttu tämän lauantain 10. helmikuuta Karjalaisessa, joten ei niistä tässä yhteydessä sen isommin. Yläkuvan talitiainen oli runsain laji, tilhi (keskimmäinen kuva) hyvä kakkonen, urpiainen kolmonen ja sinitiainen neljäs.

Peippoja (alin kuva) havaittiin yli 150 yksilöä, varmaan enemmän kuin koskaan maakunnan talvina. Hyviä määriä oli myös mustarastaita ja räkättirastaita. Taviokuurnien määrä hupeni talven mittaan, eikä järripeippojakaan havaittu kuin viisi. Mustapääkerttuja löytyi joitakin, samoin punarinta.

Talvisten lintulaskentojen parasta antia on lähes aina se, että siinä saa terveellistä liikuntaa samalla, kun pääsee etsimään ja löytämään aina kiinnostavia lintuja. Toisinaan laskennan saa tehdä hyvässä seurassa, ja aina on mukava pysähtyä juttelemaan asukkaiden kanssa.

Tämän talven sää suosi sekin laskentoja. Useimmiten lohkon sai kulkea läpi pikkupakkasessa sekä tyynessä ja poutaisessa kelissä, sen parempaa ei voisi ollakaan. Aurinkokin joskus näyttäytyi.

Nyt siis on laskettu kahdesti Joensuun kaupunkialueen ja kahdesti Pohjois-Karjalan maaseututaajamien linnut. Ensi talvena lienevät jälleen vuorossa maakunnan kylät ja niiden talviset linnut. Eiköhän sitä taas tavata Louhiojalla, ja varmaan muillakin kylillä!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi