Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Noljakasta löytynyt hiiripöllö menehtyi pelastusyrityksestä huolimatta

  • Hannu Kauhanen


Viinijärveläinen eläintenhoitaja Juha Hartikainen sai perjantai-iltana yhteydenoton poliisilta. Tämä  oli käynyt noukkimassa talteen Joensuun Noljakasta lumihangella tuntikausia rötköttäneen pöllön ja kuskasi linnun Hartikaiselle.

Kyseessä oli hiiripöllö, jolla ei näyttänyt olevan kaikki kunnossa. Lintu oli kyllä suhteellisen hyvävoimainen, ei liian laiha eikä nälkiintyneen oloinen.

Hartikainen arvioi, että pöllö oli törmännyt johonkin ja loukannut itsensä. Merkit viittasivat verenvuotoon jossain sisäelimessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hiiripöllö selviytyi ensimmäisestä yöstä Viinijärvellä ja myös lauantaipäivästä, mutta sunnuntain vastaisena yönä se oli kuollut. Hartikainen oli onnistunut ruokkimaan pöllöä, mutta ei siitä enää eläjäksi ollut.

Kaikkia loukkaantuneita tai nälkää näkeviä luontokappaleita ei siis saada kuntoon ja takaisin vapauteen. Edellisellä kerralla tänä talvena Hartikaisella oli parempi tuuri, kun Outokummussa autoon törmännyt ja hoitoon tuotu viirupöllö kuntoutui ja laskettiin luontoon (tämä blogi 4.1.).

Hartikaiselle ja muillekin lintujenhoitajille on tuotu hiiripöllöjä aikaisemminkin. Pari vuotta sitten hiiripöllö innostui öisin soidintamaan Hartikaisen kodinhoitohuoneessa niin, että se oli pakko siirtää ulkorakennukseen: hiiripöllön pulputtavaa soidinääntä ei jaksa kukaan kuunnella yöstä toiseen.

Samanlainen tapaus sattui joskus hammaslahtelaiselle Pekka Pitkäselle, jonka hoteissa kevättalvella ollut hiiripöllö innostui sekin huutelemaan. Ilmeisesti lämmin sisäilma on saanut aikaan noissa linnuissa tuon hassun, mutta niin luonnollisen reaktion.

Lisäksi hiiripöllöillä on kummallinen tapa vääntää päänsä 180 astetta niin, että silmät ovat alhaalla sekä suu ja nokka niiden yläpuolella. Tämäkin on todistettu useamman kuin yhden kerran. Muut pöllöt eivät kuulemma niin tee.

Outoja ja kiehtovia otuksia nuo pöllöt. Sääli, että Noljakan hiiripöllölle kävi nyt niin kuin kävi, mutta niinhän se on, etteivät kaikki hoitoon toimitetut eläimet kerta kaikkiaan vain enää jaksa.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta