Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Punatulkkuja, urpiaisia ja muita lintuja kuollut tauteihin – mitä tehdä?

  • Hannu Kauhanen


Eri puolilta Suomea on kuulunut talven mittaan viestejä siitä, että talviruokinnoilla on havaittu tautien runtelemia huonokuntoisia tai kuolleita lintuja. Erityisen paljon on mennyt hengiltä urpiaisia (alakuvassa se tai tundraurpiainen), kerrotaan Evirasta.

Jonkin verran on löydetty myös kuolleita punatulkkuja, talitiaisia ja muitakin lajeja. Eviran erikoistutkijan Marja Isomursun mukaan urpiaisiin on iskenyt aiemmin viherpeippokantaa rajusti rokottanut loistauti trikomonoosi, mutta myös ja ennen kaikkea salmonella, joka on tuuperruttanut urpiaisia tänä talven erityisen paljon.

Trikomonoosi on todettu myös yhdellä järripeipolla, mutta sen sairastuttamia viherpeippoja ei Isomursun mukaan ole tullut tietoon talven aikana yhtään. Viime loppukesällähän niistä tuli Eviraan ilmoituksia jonkin verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiaisiin iskee herkimmin avipox, joka nimensä mukaisesti on jonkinlainen rokko. Sairastuneen linnun tunnistaa nokkaan, päähän tai jalkoihin ilmestyneestä patista. Jos se ehtii kasvamaan liian suureksi, lintu menehtyy, mutta joissakin tapauksissa tauti talttuu ja tiainen pelastuu.

Tiaisten rokkoon ei tunneta ennaltaehkäisyä. Muita tauteja vastaan lintujen talviruokkija voi varautua pitämällä huolta ruokintapaikasta ja sen hygieniasta.

Jyviä, siemeniä ja muuta ruokaa ei kannata levitellä laakeille alustoille, joille linnut pääsevät kävelemään ja myös ulostamaan. Juuri salmonella leviää herkästi tällaisilla lintulaudoilla. On parempi ostaa tai rakentaa automaatti, josta linnut käyvät nokkimassa ruokaa ilman, että kävelevät sen päällä.

Siemeniä, talia ja muuta linnunruokaa kuitenkin varisee koko ajan alapuoliselle lumihangelle tai pahimmassa tapauksessa paljaalle maalle, jolloin linnut ovat taas sen päällä kökkimässä ja kakkimassa. Tällaiset paikat kannattaa siivota harjan avulla mahdollisimman usein, ja kiikuttaa siemenet jätöksineen sekajätteisiin muovipussissa.

Toivottavasti taudit talttuvat kevättalven edetessä ja ihmiset pitävät lintulaudoistaan sekä niiden asiakkaista hyvää huolta hygieniamielessäkin.

Lintutaudeista hieman lisää tämänpäiväisessä (sunnuntai 18.2.) Karjalaisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi