Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Peukaloinen viettänyt talveaan Liperin Selkärannassa

  • Hannu Kauhanen


Aikamoinen lintu-uutinen kantautui korviin tuttavan kautta jokunen päivä sitten. Kun sitten sai havainnoijan puhelinnumeron, niin hänelle heti soittamaan, kuulemma on linnusta jonkinlainen kuvakin.

Puhelimeen vastasi Eija Petterberg, joka kertoi nähneensä Liperin Selkärannassa ei niin kovin kaukana paloasemalta peukaloisen helmikuun puolivälissä, tarkemmin sanottuna 16. ja 17. päivä. Kuvan lupasi lähettää, pian se tulikin, ja on nyt tuossa yllä.

Petterberg pahoitteli kuvan laatua ja jonkin asteen epätarkkuutta, mutta dokumentista se käy hyvin. Lajin tunnistaa helposti peukaloiseksi, ja olisihan havainto uskottu vaikkei kuvaa olisikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Peukaloinen siis näkyi parina päivänä juuri ennen kovien pakkasten tuloa. Lintu oli lennähdellyt lyhyitä pyrähdyksiä lajityypilliseen tapaan ja viihtynyt eritoten pajuissa, muissa puskissa sekä niiden juurella olevissa heinämättäissä.

Peukaloinen oli ollut ilmeisen hyvävoimainen. Petterberg kertoi, että noin 500 metrin päässä oli ollut sula puro, joka lienee edesauttanut linnun selviytymistä. Tiedä sitten, oliko elämänlähde vielä virrannut purossa paukkupakkasilla.

Eri asia siis on, onko peukaloinen selviytynyt jo päättyneestä pakkasjaksosta. Eija Petterberg lupasi käydä sitä vielä etsimässä ja ilmoittaa, jos lintu löytyy uudestaan.

Peukaloisesta ei liene tehty montakaan talvihavaintoa Pohjois-Karjalassa. Aivan eteläisimmässä Suomessa peukaloisia saattaa jokunen yksilö talvehtia, niin kuin itse asiassa tälläkin hetkellä tekee.

Edellisen kerran peukaloinen nähtiin maakunnassa viime vuoden lokakuun 20. päivänä Kiteellä. Kyseessä on siis muuttolintu.

Hieno havainto tuo Selkärannan peukaloinen. Ja toivotaan tosiaan, että lintu näkyy vielä ja ennen kaikkea, että se selviytyy kunnon kevääseen asti.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta