Tulosta tämä sivu
Tykkimiehen linnut

Närhi ja talitiainen panivat parastaan – linnut laulavat jo innokkaasti

Lunta on taas tänään tiistaina 13. maaliskuuta sataa rytkyttänyt koko päivän. Onneksi ehti tehdä lumityöt ja vähän muutakin ennen töihin lähtöä. Saisi kyllä lumisade jo riittää, mutta minkäs luonnonvoimille voit.

Kun sää lauhtui pakkaskauden jälkeen, kaupunkiluonnon äänimaailmaan tuli eloa. Talitiaiset laulelevat innokkaasti, samoin sinitiaiset. Varmaan laulaisivat kuusi-, hömö- ja töyhtötiaisetkin, jos niitä vain näillä kulmilla olisi.

Viherpeipot ovat hyvin näkyviä ja kuuluvia. Ne ryystävät omintakeista lauluaan solkenaan, päästelevät kaikenlaisia heleitäkin ääniä ja esittelevät laululentoaan. Keltasirkutkin tapailevat kevätlauluaan, mutta hieman on vielä hakemista ja vähän niin kuin kurkku kipeänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kevättä siis pukkaa, jos saa luvan käyttää yhtä nykykielen ärsyttävää sanontaa, joita muuten riittää.

Närhipariskunta pesi Kanervalassa tai Otsolassa tai siinä rajoilla viime kesänä, sillä poikue nähtiin kesällä. Todennäköisesti ja toivottavasti sama pari on viihtynyt alueella ja myös oman pihan ruokinnoilla koko talven.

Eilen maanantaina toinen närhistä suostui kuvattavaksi hopeakuusen latvassa. Vähän päästä tästä se alkoi laulaa hiljalleen sellaista lurittelua, josta ehkä saa jotain selvää ylempänä olevalla videolla, jossa ei tosin ole mitään katsomista. Närhi laulaa hyvin vaimeasti männyn latvassa ikään kuin jutellen, ja tämän pitäisi kuulua nauhalta tiaisten närhen laulua voimakkaampien äänten läpi.

Tuo närhi on varsinainen äänivirtuoosi. Se matkii milloin harakkaa, milloin varista ja milloin mitäkin muuta lintua. Se tekee sen todella taitavasti niin, että jos närheä ei samalla näkisi, ääni menisi vuorenvarmasti variksen tai harakan piikkiin. Ja tosiaan tuota lurittelevaa, hauskaa laulua kuulee aina silloin tällöin. Toivottavasti pesivät tulevanakin kesänä, suojaisia pesäpaikkoja kyllä alueelta löytyy.

Alempana olevalla videolla on äänessä talitiainen, jonka laulu on sitä lyhyempää kaksitavuista versiota. Kelpaa kyllä sekin, ja kyllä sitä perinteiseksi sanottua ti-ti-tyy -laulua kuulee nykyisinkin melko usein. Joskushan surtiin sitä, että talitiaiset eivät laula enää niin kuin vanhoina hyvinä aikoina. Mitenkähän lienee?

Pitääkin pikapuoliin puhdistaa puutarhan ainoa linnunpönttö. Kevät saa tulla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Artikkeliin liittyvät