Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

On aika puhdistaa linnunpöntöt, mutta voi, mitä löytyikään...

  • Hannu Kauhanen


Otsolan luonnonsuojelualueen puutarhassa on ollut käytössä kaksi kesää pikkulinnunpönttö, jossa on ollut myös asukkaita.

Pöntön lahjoitti kontiolahtelainen lintumies Risto Komu. Pönttö on hyvin helppo avata ja puhdistaa, kiitos Riston nerokkaan hakasen, jonka avulla katon saa irti ja puhdistuksen jälkeen takaisin tukevasti paikoilleen.

Ensimmäisenä kesänä pönttöön asettui talitiaispari, jonka naaras muni, ja poikaset sittemmin kuoriutuivat. Oli ilo seurata, kun ne yhtenä kauniina kesäpäivänä hyppäsivät vuorotellen suuaukosta ulos, lensivät lyhyen matkan ja jäivät piipittäen ihmettelemään, mitä elämässä nyt tapahtui.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime toukokuussa pönttö herätti kirjosieppopariskunnan kiinnostuksen. Pesä rakennettiin, koiras lauleskeli päivät pitkät, mutta sitten pihamaalla hiljeni oudosti, ja heräsi epäily, että jokin meni siepoilla pieleen.

Koska nyt on aika puhdistaa linnunpöntöt ennen tulevaa pesimäkautta, niin se oli ohjelmassa tänään lauantaina 17. maaliskuuta. Rukkanen käteen, matalalla hopeakuusessa kiinni olevan pöntön hakanen auki ja katto irti.

Käsi ahtaasta aukosta sisään ja pesäainekset ulos. Mutta voi sentään, hienosti rakennetussa pesässä oli viisi pientä vaaleansinistä kuoriutumatta jäänyttä munaa eikä muuta. Kirjosieppojen pesintä oli siis todellakin keskeytynyt jostain syystä viime kesäkuussa.

Viime kesän säät eivät ilmeisestikään olleet kovin suotuisat pikkulintujenkaan pesinnälle, sillä aika monelta on saanut kuulla vastaavia kertomuksia, kun pönttöjä on viime aikoina puhdisteltu.

Taisi valtakunnan pönttöasiantuntija Urpo Koponen mainitakin Luonto-Suomen lähetyksessä joskus, että koskaan ennen ei hän ole löytänyt pöntöistään niin paljon munia ja kuolleita poikasia kuin viime kesän jäljiltä. Koposellahan noita pönttöjä on vaikka minkälaisia muutamia tuhansia.

Surullista, mutta eipä voi mitään. Kirjosiepon munat, pesä ja muut pehmusteet rukkanen kädessä roskiin, pöntön katto taas kätevästi hakasella kiinni, ja lopuksi käsien pesu kuunalla vedellä ja saippualla. Ihan kaiken varalta kannattaa aina näin tehdä, vaikka suojakäsinettä olisi käyttänytkin.

Nyt pönttö on valmiina uuteen kesään ja pesintään. Asettuukohan siihen toukokuussa talitiainen vai kirjosieppo? Vaiko kenties sinitiainen?

Loppujen lopuksi aivan sama. Tulipahan asukkaiksi pariskunta mitä lajia tahansa, toivottavasti tuleva kesä on lintujen lisääntymiselle suosiollisempi kuin muutamat aiemmat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi