Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Mustarastas siitä vähät välittää, mutta muistakaa vaihtaa kellot kesäaikaan

  • Hannu Kauhanen


Ensi yönä pitää taas "siirtää kellon viisareita" tunnilla. Suomessahan tätä joutavaa veivausta ollaan oltu pakotettuja tekemään vuodesta 1981 asti, tosin sitä kyllä kokeiltiin yhtenä vuonna jo 1942. Iso osa Eurooppaa siirtyi "pysyvästi" kesäaikaan jo vuonna 1980, mutta muutamat maat Suomi mukaan lukien vuotta myöhemmin.

Kesäaika on ollut kuitenkin tapetilla ja käytössäkin jo paljon aikaisemmin. Ensimmäisen maailmansodan aikaan siihen siirtyi ensimmäisenä säästösyistä Saksa, ja sen jälkeen Britannia sekä lopulta myös Yhdysvallat.

Äskettäinhän Suomi päätti viisaasti esittää EU:lle kesäajasta luopumista koko unionissa. Asia jätettiin komission harkittavaksi, mitä monet pitivät huonona ratkaisuna: jotkut asiat pikemminkin jäävät siellä hautumaan ja unohtuvat tyystin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi on pohjoisen sijaintinsa vuoksi kyllä niitä maita, jotka vähiten tarvitsevat kesäaikaa. Yö on täällä kesällä muutenkin hyvin lyhyt, eikä sitä ei ole Lapissa lainkaan. Kesäajasta on tuntuvasti enemmän etua eteläeurooppalaisille, jossa valoisan ajan pitenemisen huomaa paremmin, ja siitä voi olla taloudellistakin hyötyä.

Kaikkia kellojen veivaaminen ei sinänsä häiritse, ei myöskään tämän kirjoittajaa, mutta yksi lyömätön perustelu kesäajasta luopumiselle löytyy omasta takaa helposti. Yöperhosharrastajan kannalta on sen parempi, mitä aikaisemmin hämärä ja pimeä illalla laskeutuvat. Ei tarvitse odottaa niin pitkään perhosvalojen sytyttämistä. Siinä siis tarpeeksi perustetta kesäajasta luopumiselle!

Usein ihmiset sanovat, että heillä ei ole aikaa. No ihmisillähän sitä aikaa taatusti on, kun sitä noin mitataankin. Paremminkin voisi sanoa, ettei luonnolla ole aikaa, ei ainakaan kellonaikaa eikä kesä- ja talviaikaa.

Mustarastaat lauleskelivat tuossa männä viikolla yhtenä iltana Otsolassa kevään kunniaksi oikein kahden koiraan voimalla. Lievää kilpalaulantaa. Aurinkoisena perjantaina 23. maaliskuuta ehkä toinen niistä paistatteli päivää yhden naapuripihan lehtikuusessa. Tänään on sitten taas vaihteeksi sadellut lunta.

Mutta tosiaan ne kellot sitten ensi yönä kesäaikaan, jos eivät itsestään vaihdu. Jos joku ei muista, siirretäänkö niitä nyt eteen- vai taaksepäin, niin tässä hyvä muistisääntö: niin keväällä kuin syksylläkin kelloja siirretään kohti sen vuoden kesää. Keväällä siis eteenpäin ja syksyllä taaksepäin.

Takaisin normaaliaikaan palataan jälleen 28. lokakuuta vastaisena yönä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi