Tiistai, 16.7.2019 
Reino
Tykkimiehen linnut

Pyrstötiaisia, käpylintuja, palokärki… linnuista ja auringosta oikein nautti pääsiäisenä

  • Hannu Kauhanen


Pääsiäisen aurinkoinen ja aavistuksen lämmin sää sai selvästi lintumaailmaan eloa. Ja mikäpäs lintuja olikaan pitkäperjantaina ja lankalauantaina Enossa tarkkailla, sukset jalassa tai ilman, tietenkään ulkonuotiota makkaranpaistoineen unohtamatta.

Perjantaina ensimmäinen tutustumisen arvoinen paikka oli Raimo Tahvanaisen ruokinta Louhiojalla. Valtalajina oli ehkä hieman yllättäen sinitiainen (kolmannessa kuvassa), joita saattoi olla yhtä aikaa talipötköllä kolmekin kappaletta. Talitiaisiakin toki, ja puussa istuskeli kolme tilheä.

Läheisellä Arto Sokurin lintulaudalla oli ensin ihan hiljaista. Varpuspöllö on kuulemma näyttäytynyt ja tehnyt iskuja hangelle, muttei enää ihan viime päivinä. Loppujen lopuksi ruokinnalle ilmestyi sentään kaksi viherpeippoa (neljäs kuva).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lauantaiaamu alkoi iloisella yllätyksellä, kun Rantalan talon pihassa kirkonkylällä kuului melko voimakasta tikan hakkuuääntä. Ja kyllä, ison koivun yhtä jykevää haaraa oli paloittelemassa palokärki. Jäljistä päätellen se oli käynyt tekemässä samaa aiemminkin. Aamun heikossa valossa sukupuolta ei erottanut, mutta kuvaa (viides) käsittelemällä selvisi, että kyseessä oli punapäälakinen koiras.

Elvi ja Kauko Heiskasen ruokinnalla Novikassa oli totuttuun tapaan armoton vilske. Keltasirkkuja ja tiaisia etupäässä. Kuusitiainen oli ollut kevään uusin tulokas, mutta nyt sitä ei nähty. Keltasirkut lauloivat, ja seasta erottui kuin erottuikin peipon vielä hieman kevätteräinen laulu, ja lintu näkyikin hetken aikaa.

Kaltimonjärven lumisissa maisemissa lenteli jään päällä kaksi ääntelevää harmaalokkia. Ihmettelivätköhän, miksi täällä on vielä näin talvista. Myöhemmin päivällä kylillä kerrottiin, että Ahlholmien sulassa järven eteläpäässä oli uiskennellut jo joutsenkin. Pikkukäpylintu esitteli niemessä laululentoaan, se oli ehkä sellaista heleän laulun ja kutsuäänten välimuotoa.

Sama ääni kuului myös Rantalaan hieman myöhemmin. Ennen lumen pudotushommia korvat erottivat ruokinnan lähettyviltä pyrstötiaisen (kaksi ylintä kuvaa) rätisevän äänen. Lintuja olikin kaksin kappalein, ne lensivät lystikkäästi pomppien ja kävivät nokkimassa ruokaa talipötkylältä.

Ihastuttavaa. Maanantaiksi on luvattu lumimyräkkää, joten kyllä tästä pääsiäisestä sietikin nauttia.