Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Tykkimiehen linnut

Valkotupakat ja ihan kaikki muutkin lähtivät pääsiäisenä hurjaan kasvuun

  • Hannu Kauhanen

Aivan viimeisen viikon aikana sisätiloissa esikasvatuksessa olleet kasvit ottaneet kasvussaan huimia harppauksia.

Esikasvatettuja ja kerran jo koulittuja valkotupakan taimia (yläkuva) on nyt lähes 400 kukin omissa ruukuissaan. Koulimattomia on varmasti vielä enemmän, eivätkä ne kaikki koulintaan saati ulkopuutarhaan tule pääsemäänkään. Ei vain ole ruukkuja eikä tilaa.

Nyt on alkanut vaihe, jossa siirrytään vähitellen toiseen koulintaan eli jo kerran yksityisruukkuihin laitetuista ainakin kookkaimmat siirretään vielä isompiin astioihin, joissa ne saavat kasvaa toukokuun loppuun ja ulkoilmoihin pääsyyn asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilahduttavasti rakkaat ystävät ja tuttavat ovat käyneet hakemassa taimia koulimattomina tai koulittuina omiin koteihinsa, kiitokset kaikille siitä. Näitä kyllä yhä riittäisi…

Nuottaniementien K-marketista kevään korvalla ostetun 75 senttiä maksaneen kirsikkatomaatin siemenpussin tuotos näkyy tämän blogin toisessa kuvassa. Myös niitä on ehtinyt jakaa muillekin, toivottavasti onnistuvat ulkonakin tai missä sitten kesänsä viettävät, ja tuottavat hyviä hedelmiä.

Viime kesänähän pihalla oli "oikeita" tomaatteja useampi taimi, mutta surkean sään vuoksi vain muutama kypsyi punaisiksi eivätkä sisään siirretyt vihreätkään oikein onnistuneet. Mutta kyllä niitä isojakin tomaatteja pitää tänäkin vuonna yrittää.

Jostain löytyi pussillinen paprikan siemeniä, ja niiden tämänhetkinen tilanne näkyy kolmannessa kuvassa. Pituutta on niilläkin jo reilusti viisi senttiä.

Ja kun löytyi paprikaa, pitihän sitä olla neljännen kuvan chiliä. Siemenistä lähtivät nekin nousemaan, ja ovat nyt oikein komeita. Pitää pikapuoliin koulia nekin isompiin ruukkuihin, ja tosiaan toivotaan ensi kesän säiltä parasta.

Myös paprikoita ja chilejä on riittänyt muille annettavaksi, ja mikäpä sen mukavampaa kuin jaettu kasvun ihmeen ilo.

Näiden lisäksi ikkunalla kylpee auringossa myös kangasajuruohon (viimeinen kuva) taimia. Pienenpienistä siemenistä saivat nuokin kaunottaret alkunsa.

Kangasajuruoho on se kaunis punainen kasvi, jota näkee kesäisin esimerkiksi Kuoringan kohdalla Kuopiontien varressa komeassa kukassa, ja onpa niitä muutaman kesän viljelyn jäljiltä tuossa omassa pihassakin. Kangasajuruohohan on läheistä sukua timjamille ja joidenkin perhosten erityissuosiossa.

Tällaista. Koska nyt on päästy huhtikuun puolelle, seuraavaksi on vuorossa tuoksuherneiden esikasvatus. Puuhaa riittää, mutta se on mukavaa sellaista.

Ja jos omatoiminen kasvatus ei jotakuta kiinnosta tai ole muuten mahdollista, niin tässäpä ilouutinen hänelle. Sotkamoon on perustettu uudenlainen taimitarha nimeltään Sotkamon Taimisto, joka keskittyy nimenomaan perhosia ja muita pölyttäjiä kiinnostaviin kasveihin.

Sieltä voi tällaisia luontopihan tai perhospuutarhan kasveja tilata netin kautta helposti. Taimet saapuvat lähetyksinä sitten, kun aletaan olla kesän kynnyksellä, ja on aika laittaa ne ulos maahan.

Valikoima on laaja, mikä on hieno asia. Kannattaa käydä tutustumassa taimiston kotisivuihin, löytyvät hakusanalla perhospuutarhuri.