Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Tykkimiehen linnut

Maksaruoho ponnisti jo esiin ulkona, aurinko sulattaa lumia vauhdilla

  • Hannu Kauhanen


Naapuri tuossa pari päivää sitten tokaisi, ettei usko vieläkään tähän kevääseen, vaikka lämpötila viimein plussan puolelle myös parina yönä nousikin. Arveli, että näinköhän sulavat lumet juhannukseen mennessä.

Kyllä ne lumet nyt sulavat kaiken aikaa lukuun ottamatta viime yötä ja aamua, jolloin lämpötila vajosi jälleen pakkasen puolelle. Vesi oikein virtaa ränneistä alas tätä nyt lauantaina iltapäivällä 7. huhtikuuta kirjoittaessa.

Pihamaan kolattuihin kohtiin kasvaa kaiken aikaa sulia alueita. Lumikerros on ohentunut huomattavasti muissakin paikoissa, vaikka kinokset niissä kohdissa, joihin lunta talvella kasasi, ovat yhä korkeat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talon eteläseinustalla on jo niin sulaa, että tänään silmä sen ensimmäisen maan pinnalle nousseen ulkokasvin erotti aivan seinän juurelta. Iso- eli komeamaksaruohon taimihan se siinä auringossa paistatteli, taisi olla ensimmäinen ulkokasvi viimekin keväänä, silloin toki jo aiemmin.

Kasvun vauhti on todella hurja, kun se pääsee alkamaan. Ei mene monta päivää siihen, kun myös leskenlehtiä ja idänsinililjoja eli skilloja alkaa sulapaikoille nousta. Ja kohtahan ne kukkivatkin.

Ihana kevät on viimein käsillä. Varmasti tulee taas kurjiakin kelejä, mutta nyt tästä pitää kyllä osata nauttia. Ja katsos vain, auringon lämmittäessä ikkunan läpi tänään sai kuin saikin siivottua verannan kaiken maailman romuista kesäkuntoon. Hymyilyttää ihan.