Perjantai, 19.4.2019 
Pilvi, Pälvi
Tykkimiehen linnut

Tilhet sinnittelevät Otsolassa, muuttolintuja tulee pikkuhiljaa

  • Hannu Kauhanen

Kevät pääsi vihdoin viime viikolla vauhtiin, ja sen näkee lintumaailmastakin.

Tilhet ovat kuitenkin sinnitelleet Joensuun Otsolassa aivan näihin aikoihin asti. Tilhet aterioivat muutamina aamuina puutarhan omenapuissa. Saatuaan niistä tarpeekseen vajaan 10 tilhen parvi hakeutui eilen lauantaina koristeomenien kimppuun, ja hyvin nekin näyttivät maistuvan.

Vähitellen tilhet katoavat pois ihmisten ilmoilta. Parvet hajoavat pareiksi, ja linnut vetäytyvät pesimäpuuhiin syrjäisiin metsiin. Kesäisinkin tilhiä voi maakunnassa nähdä, mutta ei aivan missä tahansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heinäkuussa yksittäisiä havaintoja tilhestä tai kahdesta on tullut tehtyä ainakin Enon Pamilonkoskella ja muutamassa Ilomantsin erämaisessa paikassa, mutta ei kovin usein.

Tilhi on kyllä eittämättä yksi kauneimmista linnuistamme.

Perjantaina tuli jopa käytyä muutaman tunnin linturetkellä kantakaupungissa ja sen tuntumassa. Muutaman tiklin värikäs parvi oleili kaatopaikalle vievän tien mutkassa.

Jos on tilhi kaunis, niin on aika lailla samanvärinen tiklikin. Punaista, keltaista, valkoista, mustaa. rusehtavaa, vähän harmaatakin. Kuva tiklistä on otettu hyvin kaukaa, mutta kyllä siinä lajin värit näkyvät.

Ilosaaren sulassa oli muutama sinisorsa, samoin Karsikon. Alla olevan kuvan vauhdikas sinisorsanaaras on kuvattu jälkimmäisessä paikassa. Telkkäpari ui hieman kauempana lähempänä Iiksenjoensuuta.

Ainoa selvästi runsastunut lintulaji on tähän asti ollut harmaalokki, jotka viihtyvät hallirakennusten katoilla. Jätekeskuksen lähellä olevan hallin katolla seisoskeli perjantaina noin 120 lokkia.

Pikkulintujakin on etelämmästä saapunut. Mustarastaita ja peippoja toki talvehti Joensuussa ja muuallakin, mutta muuttaviakin on selvästi saapunut. Otsolassa varsinkin peippoja näkee ja kuulee nyt joka puolella.

Ruokinnalla on juuri nyt melko hiljaista, mutta sen  lopettamisen aika on vasta vapun tietämissä.