Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Tykkimiehen linnut

Lintujen rengastusaamu Novikassa onnistui oikein mainiosti

  • Hannu Kauhanen


Viisarin poisto (eikä nyt ole kyse kellosta, vaan omasta suusta) sattui hieman arveluttavaan aikaan perjantaiaamuksi, kun lauantaiaamuna 14. huhtikuuta ohjelmassa oli talvilintujen rengastustapahtuma Elvi ja Kauko Heiskasen erinomaisella ruokinnalla Enon Novikassa.

Viisihenkinen seurue johtajanaan päärengastaja Karoliina Hämäläinen lähti Joensuusta kohti Enoa aamukuuden aikaan. Aamu oli jo mukavasti valjennut, kun verkkokepit haettiin maastosta ja kaksi verkkoa viritettiin ruokinnan ympärille.

Homman nimi oli sellainen, että lintujen rengastusta haluttiin esitellä Enon luonnonystäville, Enon lintukerholle sekä tietysti kaikille muillekin halukkaille, jos vain sana kullekin kiiri.

Ensimmäiset uteliaat saapuivatkin paikalle jo aamuseitsemän jälkeen, mutta enemmän väkeä alkoi lappaa kello yhdeksästä eteenpäin. Jotkut jo ehtivät lähteä pois, kun taas uusia tuli. Reilusti yli 20 ihmistä kävi tapahtumaa seuraamassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Linnut pyydystetään turvallisella ja pehmeällä verkolla, jonka mekanismi on aivan toinen kuin kalaverkon. Kun lintu lentää päin verkkoa, se putoaa pussiin eikä vahingoitu lainkaan. Sitten rengastaja apulaisineen noukkii linnut hellävaraisesti verkosta rengastettaviksi.

Lintuja alkoikin tulla heti. Sinitiaisia, talitiaisia, pian jo yläkuvan käpytikkakin. Karoliina Hämäläinen kertoi yleisölle rengastuksen saloista ja esitteli esimerkiksi, kuinka sinitiaisen sukupuolen voi määrittää kädessä ja miten nuori sinitiainen eroaa vanhasta: käsisiiven peitinhöyhenten sinisyyden perusteella.

Mustarastaita oli paikalla paljon, ja niin vain yksi niistä (keltanokkainen koiras) lensi verkkoon ja pääsi Miika Kotilan hyppysiin tutkittavaksi.

Linnut paitsi rengastetaan, myös punnitaan ja niiden siipi mitataan. Kaikki laitetaan tarkasti ylös ja toimitetaan Helsingin yliopiston Rengastustoimiston tiedostoihin. Ja sitten odotellaan rengaslöytöjä, joita harvakseltaan tuleekin.

Näin saadaan selville tietoja lintujen liikkumisesta ja käyttäytymisestä sekä näissä mahdollisesti tapahtuvista muutoksista. Linnuista katsotaan myös, kuinka hyvässä ravinnossa ne ovat olleet. Esimerkiksi punatulkun vatsahöyheniä puhaltamalla näkee, minkä värinen nahka on.

Kuvan punatulkku osoittautui erittäin hyväkuntoisesti, oli Ilari Soppelan mukaan painavin hänen kohdalleen osuneista. Hyvin on Heiskasten tarjoama ruoka linnulle kelvannut.

Rengastus lopetetttiin vähän ennen puoltapäivää. Kaikkiaan 34 lintua oli saanut kihlan koipeensa: 20 sinitiaista, 8 talitiaista, 3 punatulkkua, käpytikka, mustarastas ja keltasirkku. Viimeksi mainittuja oli pihalla enemmänkin, mutta vain yksi saatiin killumaan hetkeksi verkkoon.

Linnut vapautetaan aina rengastuksen jälkeen mahdollisimman nopeasti, ja ne pyrähtävät tiehensä. Jo vähän ajan päästä saattaa äsken rengastettu tulla takaisi ruokinnalle.

Rengastuksen lomassa tuli vähän muitakin havaintoja. Peukaloinen pyrähteli Kuusijärventien molemmin puolin. Harmaapäätikka kuulutti reviiriään Riuttakallion suunnassa. Laulujoutsenia lensi yli kahden pariskunnan voimin. Pyrstötiaisia viihtyi pihapiirissä kaiken aikaa kolme lintua.

Lopuksi käytiin vielä retkellä Pohjan ja Jakojärven maisemissa. Neljä hiirihaukkaa, yhdeksän pulmusta, kaksi töyhtöhyyppää, kaksi sinisorsaa muun muassa.

Ja sokerina pohjalla kevään ensimmäinen nokkosperhonen. Kerta kaikkiaan ihana ja onnistunut luontopäivä Enossa tämäkin.