Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Tykkimiehen linnut

Perhosrysät viritetty – valorysässä heti 2 puolukkapiiloyökköstä

  • Hannu Kauhanen


Perhoskausi käynnistyi "virallisesti" Otsolassa maanantaina 16. huhtikuuta, kun sekä valo- että syöttirysä asenneltiin paikalleen sekä johdot ja ajastin viilattiin toimintakuntoon. Syöttirysä tosin roikkuu mattotelineellä melko matalalla siihen asti, kunnes lumet sulavat, jolloin se nostetaan koivunoksalle muutaman metrin korkeuteen.

Valorysä on tutussa, suojaisassa paikassa puisen autotallirakennuksen takana. Ajastin toimii, ja loisteputket syttyivät eilisiltana yhdeksän aikoihin, kuten kuvasta näkyy.

Aamupäivällä rysät tarkastettiin. Syöttirysä oli odotetusti tyhjä, mutta valorysästä löytyi kaksi elossa olevaa puolukkapiiloyökköstä. Siis jo toinen suurperhoslaji tälle pihalle tänä vuonna, ensimmäinenhän oli helmikuussa sisätiloissa lennellyt huoneyökkönen. Noilla kahdella ollaan tällä hetkellä perhospihapinnakisan ykkössijalla suurperhosten sarjassa tässä maakunnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolukkapiiloyökköset saivat tovin poseerata kameran edessä, kunnes niille koitti jälleen vapaus.

Kolmas rysä, joka vetää perhosia puoleensa syötin avulla, asennetaan paikoilleen hieman myöhemmin keväällä rehevään puutarhaan samoilla sijoilla Enon kirkonkylässä kuin viimekin kesänä.

Ovat lupailleet jonkin ajan päästä vaihteeksi kylmempiä ilmoja, mutta kyllä nyt on jo oikeasti kevät. Harvoin kuitenkaan on joutunut rysiä asetellessa paksua lumihankea pitkin tarpomaan.

Ja tosiaan se nokkosperhonen lenteli jo viikonloppuna siellä Enon Pohjan pellolla. Askelen toisensa perään luonto ottaa