Tulosta tämä sivu
Tykkimiehen linnut

Virvalilja avasi jo kauniin kukkansa – taimia nousee maasta kaiken aikaa


Tänään keskiviikkona 18. huhtikuuta se sitten avautui, nimittäin ensimmäinen kukkanuppu tuossa kovaa vauhtia lumesta sulavassa puutarhassa.

Asialla oli kevään varhaisimpiin ponnistajiin kuuluva kaunis virvalilja, jonka maasta nousseesta taimista kookkain oli jo saanut avautuvaan kukintoonsa violettia väriä. Taimia nousi eilen ja tänään runsaasti lisääkin, ja myös muita nuppuja alkoi aueta. Kun kukinto kasvaa, sen väri muuttuu vaaleanpunaiseen suuntaan.

Virvaliljat kukkivat Otsolan pihalla nyt kolmatta kevättä. Sipulit laitettiin maahan olohuoneen ikkunan alapuolelle 2,5 vuotta sitten syksyllä. Virvaliljoja saa harvoista kaupoista, eipä ole tullut sen jälkeen missään vastaan. Lisää ottaisi, jos jostain saisi. Kuuleman mukaan houkuttelevat puoleensa ainakin sitruunaperhosia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Virvaliljojen lisäksi maan pinnalle ovat nousseet myös tulppaanin taimet ja jotkin muutkin, ehkä narsissien? Kasvien tunnistamistaito niiden varhaisessa kasvuvaiheessa ei ole parasta osaamisalaa. Määritys perustuu joskus pelkästään kasvupaikkaan.

Tänään iltapäivällä lämpötila kohosi Ilmatieteen laitoksen Linnunlahden mittausasemalla tasan +15 asteeseen, ja kyllä se ylsi ainakin tuohon ja melko varmasti ylemmäksikin Otsolassa. Aurinko paistoi ja pihalla olisi tarjennut ilman paitaa.

Aamupäivän perhospyöräretki Otsolassa ei tuottanut yhtään koivutyttöperhosta eikä muutakaan lentävää hyönteistä useita kärpäsiä (ilahduttavaa sekin!) lukuun ottamatta. Omalle pihallekaan ei perhosia ennen kello 14:ää eksynyt ainuttakaan, vaikka toiveet olivat korkealla.

Seinänvierustalla näkyy (yllä oleva kuva) auringossa paistattelevia, kiiltävänpunaisia kallionauhuksen taimia lehtineen. Kovinpa ovat varhaisessa nuokin. Olohuoneen ikkunan alla on perhosniitty, jossa kasvaa paljon muutakin kuin jo nyt mainittuja kasveja, esimerkiksi musta-apilaa, peltopillikettä ja myskimalvaa.

Komeamaksaruohot ovat vauhdissa nekin, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Eikä puutarhan kattaus tietenkään olisi täydellinen, jollei maanpinnalla pilkistelisi jo sitä tämän pihan ainoaa rikkaruohoa. Kirottujen vuohenputkien (ei kuvaa) kasvuaika on näemmä aivan kohta käsillä sekin.


Englantilaisten mielestä rikkaruoho tarkoittaa vain kasvia, joka on väärässä paikassa. Tavallaan mikä hyvänsä kasvi voi siis olla rikkaruoho, jos se kasvaa väärässä paikassa. Hyvin ajateltu tuo. Vuohenputki ei perhosniitylle kuulu.

Tänään lämmöstä ja valosta kannatti toden totta ottaa lähiluonnossa kaikki irti. Ennusteiden mukaan kylmyyttä ja jopa pakkasia on tulossa. Kenties myös lunta? Toivottavasti pihamaan kaikki kasvit ovat jo sen verran tukevasti kasvussa kiinni, ettei pieni yö- tai aamupakkanen niitä lannista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Artikkeliin liittyvät