Keskiviikko, 24.7.2019 
Tiina, Kirsi, Krista
Tykkimiehen linnut

Verenpisara ja buddleia pääsivät pitkästä aikaa päivänvaloon, ukkolaukka nousi pihalla

  • Hannu Kauhanen


Puutarhasta alkavat viimeisetkin lumenrippeet kadota. Talvella kolatuissa kasoissa lunta vielä vähän on jäljellä, mutta eipä paljon enää muualla. Lumet ovat lähteneet hyvin pois myös esimerkiksi omenatarhasta.

Jo aiemmin tässä blogissa on kerrottu sanoin ja kuvin olohuoneen ikkunan alle nousseista kasveista. Ne vankistuvat ja lisääntyvät päivä päivältä, sinisiä skillojakin on jo useita. Violetit virvaliljat, joita on kukassa jo viitisentoista, aukaisevat kukintonsa aurinkoisina päivinä.

Tänään keskiviikkona aamupäivällä pikku kierros pihan perällä paljasti uuden yllätyksen. Viime syksynä maahan laitetuista kymmenistä erilaisista laukan sipuleista yhdestä on kehittynyt jo useamman sentin mittainen ja peukalon paksuinen taimi (yläkuvassa). Koosta ja sijaintipaikasta päätellen kyseessä on ukkolaukka, jolle tulee kesällä iso pallomainen kukka, violettiin vivahtava sekin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kadun ja talon välissä kasvava näsiä on saanut jo silmuja, eikä varmaankaan mene enää monta päivää, kun sekin on täydessä kukassa.

Entä sisällä? Aamupäivällä kellarin viileistä uumenista tuli nostettua ylös kaksi saviruukkua. Tämän blogin toinen ja kolmas kuva on otettu toisesta niistä, ja siinä kasvaa buddleiaa eli syyssyrikkää. Kellarissa niitä talvehtii vielä kymmenessä muussakin ruukussa, ja nyt eletään jännityksessä, onko talvehtiminen onnistunut.

Kuvien buddleia ja neljännen kuvan verenpisara saivat tänään siirron verannalle, jossa lämpötilan pitäisi pysyä jatkossa plussan puolella myös öisin. Tämän varmistamiseksi piti oikein ostaa lämpömittari, jotta pysyy tilanteen tasalla. Verannan ikkunoista kasvit saavat pitkästä aikaa valoa, jota siis kellarissa ei ollut talvella lainkaan.

Buddleioja ja verenpisaroita tuli kasteltua talven ajan noin kahden viikon välein varovasti, eikä niistä yksikään näytä kuivuneelta ja kuolleelta. Pieniä silmuja on kaikissa varsissa. Yksi verenpisara teki jopa muutaman nupun ja yhden kukankin, mutta elossa tuntuu sekin yhä olevan.

Katsotaan nyt, miten buddleian ja verenpisaran koekappaleiden kuistilla käy. Jos niiden kehitys jatkuu hyvänä, ne saavat pian seurakseen muutkin kellarissa talvehtineet kukat ennen kuin ruukut ja verenpisara-amppelit nostetaan toukokuun lopussa kesäksi puutarhaan.

Mukavalta vaikuttaa!