Tiistai, 16.7.2019 
Reino
Tykkimiehen linnut

Kimalainen lensi virvaliljalle mettä imemään

  • Hannu Kauhanen


Tänään sunnuntaina aamupäivällä 29. huhtikuuta katse osui puutarhassa kevään ensimmäiseen kukkaan lentävään hyönteiseen. Se oli kimalainen, joka kävi imemässä mettä komeilta virvaliljojen kukilta. Unohtui katsoa upouudesta Suomen kimalaiset -oppaasta kimalaislajin nimi, mutta mantukimalainen kyllä tuli heti mieleen otusta katsoessa ja kuvatessa. Jos joku osaa varmistaa tai oikaista, niin kiitos.

Virvaliljojen kukat ovat nyt suuria ja kauniita, ja auringossa ne ovat apposen auki. Kimalaisen lisäksi lähistöllä ja talon seinustalla pörräsi useita kärpäsiä.

Vilkaisu perhosrysiin näytti, että syöttirysä ammotti tyhjyyttään, mutta valorysässä oli paljon väkeä. Puolukkapiiloyökkösiä edelleen, mutta myös ainakin tunnusraitayökkösiä ja ehkä muitakin vuodelle uusia lajeja. Perhoset jäivät saada vielä rysään odottamaan tyhjennystä ja sen jälkeen niiden määritystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aurinko lämmitti pihalla mukavasti niin, että paitasillaan tarkeni. Pihan perällä odotti kiva yllätys, kun keltapäivänliljojen varret (toinen kuva) jo pilkistelivät maan alta muutaman sentin korkuisina. Ne kukkivat tänä vuonna Otsolan puutarhassa kolmatta kevättä.

Kasvuvauhti on hurjaa kiitos lämpimien päivien. Keltapäivänliljojen lisäksi myös vuorikaunokit (kolmas kuva) ovat alkaneet työntyä esiin mullasta. Ne muistuttavat jonkin verran ruiskaunokkeja, mutta kukkien sininen väri on hieman toisen sävyinen.

Eikä kahta ilman kolmatta. Myös kevätvuorenjuuret (neljäs kuva) ovat jo lehdessä. Niiden kukat ovat keltaiset sitten, kun sen aika koittaa, eikä siihen mene kovin kauan.

Idänsinililjoja on kukassa jo vaikka kuinka paljon, samoin sinivuokkoja. Kun haravalla hieman siivosi sammalleimujen kasvupaikkaa, niin ruskeiden koivunlehtien alta paljastui, että leimujen virheitä varsia oli jo ilmestynyt näkyviin.

Viime keskiviikon blogissa tuli kerrottua, kun ensimmäiset buddleian ja verenpisaran ruukut nostettiin alhaalta pimeästä kellarista verannan auringonvaloon. Kasvit voivat hyvin, ja tänään ne saivat seurakseen 10 uutta ruukkua ja amppelia, joissa kaikissa on samoja kasveja.

Jokaisessa kasvissa on talven aikana syntynyttä uutta vihreää. On mielenkiintoista seurata, onko talvehdituttaminen todellakin onnistunut. Se nähdään lähipäivien ja -viikkojen aikana.

Oi ihana toukokuu, sieltä se tulee.