Perjantai, 19.4.2019 
Pilvi, Pälvi
Tykkimiehen linnut

Jo 29 perhosta oli valorysässä

  • Hannu Kauhanen


Vapunaatto oli sopiva aika tyhjentää Otsolan perhosrysät. Syöttirysä oli jälleen tyhjä, mutta valorysästä löytyi yhteensä 29 yöperhosta eli aika mukavasti vajaan viikon pyynnillä.

Selvästi eniten oli tunnusraitayökkösiä (yläkuva), 20 yksilöä. Läheistä sukulaista isoraitayökköstä (kakkoskuva) löytyi 3 yksilöä. Kevätvillaselkiä (alin kuva) oli lentänyt rysään 2 kappaletta samoin kuin puolukkapiiloyökkösiä, jotka ovat tältä keväältä jo vähenemään päin.

Lisäksi rysässä oli yksi sinikevätyökkönen ja samoin yksi mikroihin luettava perhonen, suomenkieliseltä nimeltään ilmeisesti metsäkevätkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talven selkä on siis selvästi taittunut. Pihamaalla on lunta enää hyvin vähän parissa paikassa. Nokkoset ovat nousseet maan pinnalle. Köynnöskuusamat pääsivät tänään vappupäivänä eroon pakkassuojistaa, ja niissäkin on vihreitä lehtiä.

Vappu oli tällä kertaa myös avomaakylvön aika. Pihaan lensi perhosniittyseos sekä purppurapunalatvan, rohtosuopayrtin, kivikkosuopayrtin, väinönputken, liperin ja kruunutillin siemeniä.

Avomaakylvön tyyli oli nyt vähän sellainen, että viskellään siemeniä sinne tänne ja katsotaan sitten, nouseeko maasta mitään.

Kaksi uutta lintulajiakin tälle vuodelle tuli havaituksi. Metsäkirvisen lentoääni kuului taivaalta, ja kirjosieppokoiras päästi vaimeaa laulua ravinnon etsinnän lomassa.