Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Tykkimiehen linnut

Mitä huonompi sää, sitä paremmin lintuja

  • Hannu Kauhanen


Lintuharrastajat tietävät hyvin, että lintujen tarkkailu hyvällä säällä etenkin muuttoaikaan on turhauttavaa toisinaan. Lämpimällä ja aurinnkoisella kelillä voi nähdä petolintuja, muttei kummemmin paljon muuta.

Sitä vastoin kunnon matalapaine, vesisade ja tuuli merkitsevät mitä mainiointa lintusäätä ainoana miinuksenaan se, että havainnointi voi olla hyvin epämukavaa ja tässä mielessä jopa inhottavaa. Kastuu, palelee, ei näe kunnolla sateen läpi.

Puhutaan pudotuskelistä. Saderintama tiputtaa muutolla olevat kahlaajat ja muutkin linnut esimerkiksi juuri nyt toukokuun alussa pelloille lepäämään ja ruokailemaan. Kun vielä sulamisvedet tulvivat, lintuja voi kerääntyä samoille apajille jopa tuhansia. Ja ruokaa riittää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään perjantaina 4. toukokuuta sattui juuri tuollainen sää, kun lähdettiin tekemään lehteen juttua lintujen kevätmuutosta. Yllättäen suunnaksi valikoitui Eno, ja siellä Sarvingin, Pohjan ja Jakojärven pellot.

Voi sitä lintujen määrää veden peittämillä ja sen reunustamilla pelloilla! Niitä oli satoja, tuhansia, jollei kymmeniä tuhansia, jos kaikki lasketaan. Hurjia määriä punakylkirastaita, valkovikloja, taivaanvuohia, sini- ja muita sorsia, niittykirvisiä… Varmasti paljon muutakin, mutta ei parissa tunnissa paljon ehdi, ei varsinkaan laskea.

Oli myös joitakin laulujoutsenia (yläkuva), myös pesimään asettuvia pareja. Kymmenien metsähanhien (toinen kuva) joukosta löytyi muutamia tundrahanhia (kolmas kuva). Kurkiakin (alin kuva) nähtiin kaksi paria.

Luonnon äänimaailma oli sekin aikamoinen, vaikka koko ajan satoi ja tuuli kylmäsi. Hyvin lyhyiden poutajaksojen lomassa vettä tuli lähes kaiken aikaa ja aina, kun autosta nousi ulos, sadekuuro yltyi jostain ihmeen syystä rajuksi.

Todistettua tuli, että juuri tuollainen keli on lintuharrastuksen kannalta optimaalinen. Siihen ei nimittäin mene monta päivää, kun tänään kolutut maastot ovat käytännössä tyhjiä linnuista. Kevätmuutto etenee, ja linnut siirtyvät pesimäalueilleen ties minne.

Sanoma on siis selvä: juuri nyt kannattaa lähteä kiikareiden kanssa ulos, jos haluaa nähdä vesilintuja, kahlaajia, rastaita, kurkia ja hanhia runsain määrin. Seuraava tilaisuus tällaiseen näytelmään kun on vasta vuoden päästä.

Lisää kevätmuuton tilanteesta Karjalaisessa sunnuntaina 6. toukokuuta.

karjalainen
karjalainen