Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Tykkimiehen linnut

Valkovuokot eilen nupulla – tänään räjähtivät kukkaan

  • Hannu Kauhanen


Ei sitä osaa lopettaa hämmästelyä siitä, miten nopeasti kaikki alkaa puutarhassa kasvaa, kun kasvu pääsee alkuun. Kaiken aikaa maasta nousee uusia ituja ja taimia, ja kukkijoitakin alkaa pihamaalla olla jo useita lajeja.

Viikonloppuna silmät erottivat, että valkovuokot olivat nousseet esiin ja niihin oli ilmestynyt saman tien pieniä valkoisia nuppuja. Tänään aamupäivällä valkovuokkomeri, tosin vielä pinta-alaltaan pieni, peitti jo osan takapihasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkovuokkojen kukinta toukokuussa on yksi kevään kauneimpia näkyjä varsinkin siellä, missä vuokot todella maalaavat metsän maapohjan valkoiseksi.

Aiemmin kukinnan aloittaneiden sinivuokkojen väriloisto on parhaimmillaan juuri nyt. Aika monta pihaa kaunistavatkin tällä hetkellä vaaleansiniset  sinivuokkomeret.

Toissa syksynä etupihalle Enon sienimetsästä Otsolan etupihalle kiikutettu näsiä (kolmas kuva) selvisi toisestakin talvestaan täällä hyvin, ja on alkanut kukkia sekä myös muodostaa llehtiä. Tunnetusti näsiä on myrkyllinen, mutta niin ovat aika monet muutkin kasvit, eikähän sellaista tulisi mieleenkään suuhunsa laittaa.

Idänsinlililjonen eli skillojen (neljäs kuva) sinisyys on tummempi kuin sinivuokkojen. Niitäkin on nyt täydessä kukassa mukavasti pitkin pihaa.

Ensimmäisenä kukintansa aloittanut virvalilja (alin kuva) on yhä pirteän vaaleanpunaisenvioletti, mutta kovin monta päivää sen hehkeys ei enää kevään etenemistä kestä. Kiitos kukinnasta!

Seuraavaksi odotellaan sitten kulleroita ja kevätvuohenjuurta, sen jälkeen monia muita. Puutarha alkaa täyttyä kauniista väreistä.