Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Tykkimiehen linnut

Herukkaperhonen, nuotiopuita ja savuahvenia – huonomminkin voisi talvilomapäivä taittua

  • Hannu Kauhanen


Talviloma vaikuttaakin olevan parhainta aikaa nähdä omalla pihalla kevään ensimmäinen päiväperhonen, sahata nuotiopuita ja savustaa ahvenia.

Sellainen on ollut tiistain 8. toukokuuta tarjonta täällä Otsolassa sen jälkeen, kun aamupäivän asiointi kaupungilla oli onneksi ohi. Vähän puolenpäivän jälkeen sisäovesta verannalle astuessa näkökenttä tavoitti heti ulkona etuvasemmalla syöttirysän ympärillä pörräävän otuksen.

Tuon täytyy olla herukkaperhonen. Takaisin sisälle, kamera mukaan ja ulos. Ja sehän se oli, entiseltä ja ulkonäkönsä puolesta osuvammalta nimeltään liuskaperhonen. Vuoden ensimmäinen päiväperhonen tässä puutarhassa, ja aika odotettu laji sellaiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moni erehtyy luulemaan herukkaperhosta nokkosperhoseksi. Lapsuudesta muistaa itsekin, kuinka yleisiä nokkosperhoset olivat. Koteloita roikkui kesämökin puisista ulkoseinistä paljon, jos ne nyt siis edes nokkosperhosen koteloita olivat. Olivatpa olleet minkä hyvänsä perhosen, ei niitä koteloita ole näkynyt vuosiin. Mitä täällä oikein tapahtuu?

Nokkosperhonen on vähentynyt dramaattisesti, ja sen pitäisi olla jo jopa erittäin uhanalainen perhoslaji Suomessa. Hädin tuskin näkee yhden yksilön vuodessa.

Päivän ohjelmassa oli nuotiopuiden sahausta pihalla jo pitkään odottamassa olleista puunrungoista. Hyvin olivat muutamassa vuodessa kuivuneet, ja helposti katkesivat.

Siinä t-paitasillaan askaroidessa puhelin soi. Tuttu kalastaja soitti ja kertoi ilouutisen: nyt olisi ahvenia tarjolla, isoja ja pieniä. Sinne samoin tein. Runkojen sahaus jatkukoon huomenna.

Kalojen perkauksen, pesun ja suolaamisen jälkeen savustuspönttö esiin ensimmäisen kerran tänä vuonna. Ahvenet ritilälle parin sitruunalohkon kanssa, leppäpurujen sekaan kolme sokeripalaa antamaan kaloille vähän väriä, ja sinne savun sekaan kypsymään. Kiitos taas kerran sinne kadun toiseen päähän!

Aivan mahtavan hyviä olivat. Erinomaista talvilomaa vain kaikille muillekin, kenelle sellainen sattui täksi viikoksi. Nyt nimittäin alkoi kesä.