Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Tykkimiehen linnut

Riikinkukkokehrääjä lensi puutarhaan feromonin houkuttelemana

  • Hannu Kauhanen


Viikko sitten sunnuntaina puutarhaan laitettiin ensimmäisen kerran ikinä perhosten houkutteluun tarkoitettua feromonia. Se on keinotekoisesti valmistettua voimakasta naaraan tuoksua, jonka pitäisi houkutella saman lajin koiraita paikalle.

Kyseessä on pieni nappi, joka asetettiin roikkumaan puun oksasta pienessä harsonyytissä, joka näytti aivan keijukaiselta kevyessä tuulessa heiluessaan.

Feromonit on tilattu keväällä kaiketi jostain Ruotsista. Nyt ensimmäisenä kokeilussa on ollut viikon verran riikinkukkokehrääjälle tarkoitettu feronappi. Koiras kuulemma haistaa tuoksun jopa 10 kilometrin päähän ja osaa saapua paikalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Feromoniharso aina aamupäivällä puuhun ja illalla pois sekä yöksi rasiassa jääkaappiin. Kului päiviä, ettei mitään tapahtunut.

Sitten eilen lauantaina 12. toukokuuta jysähti, kun feromonipuun ympärillä kieppui vimmaista vauhtia keskikokoinen perhonen, joka ei millään suostunut laskeutumaan aloilleen. Perhonen lenteli edestakaisin useita minuutteja, kunnes katosi näköpiiristä jonnekin, ei välttämättä edes kauas.

Tämä tapahtui siis eilen noin kello 16.30. Tänään sunnuntaina iltapäivällä pihalla puita ja risuja ikäsisahalla sahatessa katse tavoitti jälleen nopeasti ympäriinsä lentävän perhosen. Varmasti sama tai ainakin saman lajin yksilö kuin eilen.

Perhonen lensi jälleen aikansa feromoninyytin ympärillä, kunnes sitten painui alas ja näytti laskeutuvan angervon oksalle. Kyllä, siinä oli: riikinkukkokehrääjäkoiras!

Ei kovin iso, herukkaperhosen kokoluokkaa, mutta aika kaunis, kuten jollakin lailla onnistuneet kuvat kehrääjästä sekä aloillaan angervolla, lennossa ja vielä kesäksi tyhjennetyn lintulautamökin katolla ehkä näyttävät.

Oikeastaan lajin nimi on pieni riikonkukkokehrääjä tai pikkuriikinkukkokehrääjä. Varsinainen riikinkukkokehrääjä, jota ei meillä tavata, on Euroopan suurin perhonen.

Pienen riikinkukkokehräjään (Saturnia pavonia) koiraan siipien kärkiväli on 4 – 5 senttimetriä, mutta naaraan voi olla yli 7 senttiä. Tuon Euroopan suurimman perhoslajin (Saturnia pyri) siipien kärkiväli voi olla jopa 15 senttiä.

Riikinkukkokehrääjän feromonin voi kohta laittaa säilytykseen pakastimeen odottamaan ensi kevättä. Seuraavaksi on kiitäjille tarkoitetun feromonin vuoro, varmaan jo viikon sisään. Sitten on vielä lasisiiville tarkoitettuja kahta feromonia, mutta niiden aika on vasta keskikesällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi