Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Tykkimiehen linnut

Puistossa mekkaloinut lintu osoittautui undulaatiksi – eipä olisi tullut mieleenkään

  • Hannu Kauhanen


Maanantaina iltapäivällä 14. toukokuuta omassa puutarhassa kuljeksiessa korvat alkoivat vähitellen havahtua Jänönpuiston puolelta kuuluvaan linnunlaulun tapaiseen. Se oli varsin äänekästä visertelyä, paikoin vähän töksähtelevää ehkä. Olisiko kyseessä joku vielä käheä-ääninen laulutaituri? Kerttunen tai kultarinta?

Kuulosti siltä, että laulu tulee yhden pitkän männyn latvasta, josta kiikarilla erottuu varislinnun pesä. Entä jos laulu kuuluukin sieltä, mutta ei se varis voi olla. Voisiko olla närhi?

Kännykällä videota ottamaan ja laulua talteen. Sitten postaus facebook-ryhmään Suomen linnut. Närhi tuli esittelyssä mainittua, mutta muita vastauksia tuli aika vähän. Kottaraisen kannalle tai ainakin siihen suuntaan asettui kaksi ryhmäläistä. Ehdotettiin myös räkättirastaan poikasta, mutta olisiko aika sille liian varhainen? Varpusenkin joku mainitsi.

Ei oikein selvinnyt, mutta lintu se vain jatkoi laulamistaan, oli kulunut jo muutama tunti ensihavainnosta.

Sitten vilkaisu Kanervalan ja Otsolan facebook-ryhmään. Sinne oli laitettu kuvan kanssa ilmoitus tänään Otsolassa karanneesta undulaatista.

Voisiko se olla undulaatti? Kysymys ilmoituksen laittaneelle Eevi Ovaskaiselle, että millainen mahtaa olla undulaatin ääni. Vastaus miellytti, kyllä se juuri sellaiselta kuulostaa.

Ovaskainen tuli sitten kuuntelemaan videon, ja yhdessä vaiheessa hän sanoi: "Se on se!". Samalla lintu jatkoi laulamistaan puiston puolella. Kannettiin tyhjä lintuhäkki (toinen kuva) sinne ja odoteltiin.

Jonkin ajan kuluttua lapset huomasivat, kun keltainen undulaatti, joka on tuossa aiemmin otetussa yläkuvassa keskellä, nousi puiden latvuksista lentoon ja suuntasi takaisin Jänönpuistoon, jonne näytti laskeutuvan.

Kun undulaatti karkasi sitä ulkohäkkiin siirrettäessä, se oli kuulemma lähtenyt Otsonkadulta lentoon aivan samaan suuntaan, kohti Ahmankatua ja Jänönpuistoa.

Häkki siirrettiin tähän pihaan. Undulaatti katosi taas lehvästöön ja havujen sekaan, mutta lauloi tai äänteli innokkaasti.

Odoteltiin. Häkkiin oli laitettu linnulle ravintoa, muttei se siihen lentänyt. Kello oli jo 23.

Tänä aamuna taas kuulostelemaan, mutta hiljaista oli. Ovaskainen kertoi siirtäneensä kolme muuta undulaattiaan toiseen häkkiin (kolmas kuva) omalle pihalleen, jos karkulainen vastaisi heidän ääntelyynsä. Tälle pihalle eilen tuotu häkki sai jatkaa tehtävässään.

Mutta hiljaisuus jatkui, eikä lintua kuulunut, ei näkynyt.

Jos kuuluu ja/tai näkyy, niin ilmoittaa voi Eevi Ovaskaiselle numeroon 044-327 1577 tai sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Toivotaan parasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa