Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Tykkimiehen linnut

Nauriit talvehtivat ulkona, buddleiat kellarissa, tupakantaimetkin pääsivät ulos

  • Hannu Kauhanen


Muutama päivä sitten kiinnittyi takapihalla huomio maan alta nousseisiin kasveihin, joiden lehdistä tuli mieleen vain yksi mahdollisuus.

Nauris. Mutta kuinka ihmeessä, eihän perunakaan nouse maasta kuin kylvövuotena?

Viime kesänä tuohon takapihalle tehtyyn pikku peltoon laitettiin kasvamaan toukokuun lopussa perunoita, jotka onnistuivat hyvin. Nyt alkaa muuten olla taas ajankohtainen aika sille puuhalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennen juhannusta kylvettiin maahan nauriin siemeniä. Ne kyllä itivät, mutta eivät jaksaneet kasvaa kunnolla kurjien sääolojen takia. Noiden nyt uljaasti kasvavien nauriiden (yläkuva) täytyy olla tuon siemenkylvön perua.

Soitto viljelijä Kauko Heiskaselle, jolta nuo siemenet viime keväänä sai. Nehän ovat kaskinauriita, sitä maailmankuulua "Enon kantaa". Kuinka ihmeessä ne nyt ovat alkaneet kasvaa?

Heiskanen naurahti ja sanoi, että kyllä ne niistä siemenistä ovat tulleet. Nauris on kaksivuotinen kasvi, ja nuo nyt kasvussa hyvään vauhtiin päässeet ovat perua viime kesän nauriiiden kukilta, joilta siemenet ovat varisseet silloin maahan.

Ohoh, onpas hauskaa. Tuleekohan näistä sitten syötävää? Kyllä vain, sanoi Heiskanen, kunhan muistaa harventaa, että mahtuvat kasvamaan.

Iloinen puutarhayllätys siis, eikä suinkaan ensimmäinen, joskin koetaanhan niitä pettymyksiäkin joskus.

Eilen maanantaina 21. toukokuuta, kun sattui olemaan vapaapäivä, oli aikaa touhuta puutarhassa yhtä ja toista. Nyt koitti aika istuttaa maahan ensimmäiset valkotupakan taimet (toinen kuva).

Loppujen lopuksi niitä päätyi ulos kasvamaan 54 yksilöä. Lisää on vielä vaikka kuinka paljon, mutta ehtiihän tässä. Valkotupakat on esikasvatettu olohuoneessa alkuvuoden aikana siemenistä.

Ja nyt koitti myös buddleiojen eli syyssyriköiden (kolmas kuva) ja verenpisaroiden ulospääsyn aika. Ne olivat viettäneet talvensa viileässä kellarissa onnistuneesti ruukuissa ja amppeleissa. Muutaman viime päivän ajan kasvit olivat päässeet ottamaan ensituntumaa ulkoilmaelämään verannalla.

Buddleiat ruukuissaan maahan ja verenpisarat roikkumaan omenapuiden oksille. Kun tyhjiäkin amppeleita oli, niin niihin samoin esikasvatettuja tuoksuherneitä, ja sinne verenpisaroiden viereen.

Juuri nyt näyttää ja tuntuu hyvältä. Lämpöä ja aurinkoa on riittänyt, joten kyllä nuo jo saikin ulkoistaa. Jos ja kun viileää tulee, niin sitä varten ovat olemassa harsot.

Ja voi että kun saisi niitä kaskinauriita, ovat ne niin hyviä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa