Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Tykkimiehen linnut

"Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu…" – kukannuput aukeavat

  • Hannu Kauhanen


Nän loppukeväästä tai alkukesästä, ihan miten vaan, alkaa päässä soimaan vähän väliä laulu Anttilan keväthuumaus, se, jossa rallatetaan otsikon mukaisesti.

Kyseinen biisi on ruotsalaisen Evert Tauben käsialaa, ja suomeksi sen on tehnyt tunnetuksi ainakin Tapio Rautavaara.

Ei sille rallatukselle mahda mitään, kun tuolla puutarhassa kävelee. Joka päivää löytyy jokin uusi juuri kukkaan puhjennut kasvi, tänään tiistaina 29. toukokuuta se oli yläkuvan metsäkurjenpolvi, joita on tänne siirretty pari kesää sitten luonnosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ikkunan alla olevan perhosniityn ensimmäisiin kukkijoihin kuuluu lehtosinilatva (toinen kuva), jonka kauniit sinikeltaiset kukinnot alkoivat työntyä esiin pari päivää sitten. Tulossa on vielä paljon lisää.

Ihan uusimpia tulokkaita ovat myös sammalleimut (kolmas kuva), joista vasta muutama on ehtinyt kukka-asteelle asti, mutta niidenkin määrä varmasti lähipäivinä kasvaa.

Ruohosipulit (neljäs kuva) on istutettu kaupasta hankituista taimista, vaikka sitäkin lajia voi aivan hyvin yrittää viljellä siemenistä itse. Ruohosipuli paitsi maistuu ruuan mukana, kelpaa myös joillekin perhos- ja varmaan muillekin hyönteislajeille.

Puna-ailakin kukistä ensimmäiset ilmestyivät näkyviin muutama päivä sitten. Puna-ailakin lisäksi pihamaalla viihtyvät myös valkoailakit, mutta ne kukkivat hieman myöhemmin.

Kulleroita, jotka on haettu puutarhaan Enosta erään puretun talon pihasta jo vuosia sitten, ovat kukkineet joka alkukesä uskollisesti. Nyt niillä tuntuu olevan hieman ahdasta, kun iso ukonputki päätti levitä toiselle kukkaniitylle, jolla juuri kullerot ja kurjenpolvet viihtyvät.

Tänään tuli istutettua maahan 36 valkotupakan taimea, joten nyt niitä on tarkoituksellisesti suhteellisen pienellä alalla 90. Lisää on yhä esikasvamassa.

Ovat lupailleet lähiaijoiksi viilenevää. Toivon mukaan tulisi vähän sadetta ja yölämpötila pysyisi siedettävän korkeana. Jollei pysy, harsot ovat valmiina laitettavaksi tupakkaviiljelmän ylle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa