Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Mustakurkku-uikut ja kaakkurit asettuivat taas pesimälammilleen

  • Hannu Kauhanen


Tänään keskiviikkona 30. toukokuuta oli aika perinteisen tikkametsäretken Enoon Toni Nurmen kanssa. Tietenkin pääkohde oli valkoselkätikka erään tietyn järven rantakoivikossa, jossa se on aiemmin pesinyt.

Mutta ensiksi Ahvenisen Sotkulammelle, jossa mustakurkku-uikut ovat pesineet enemmän tai vähemmän onnistuneesti jo vuosikymmeniä, siis ainakin.

Ja sieltähän sorja pariskunta löytyi uimasta korkealle nousseessa vedessä. Toinen linnuista (yläkuva) alkoi suunnistaa kohti vedessä kelluvaa mätästä, joka lienee tämänvuotinen pesäpaikka. Taustalla lauloi viitakerttunen, sirittäjä kutsui.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten ihan toiseen paikkaan, sinne valkoselkämetsään. Komea koivikko kerta kaikkiaan, peukaloinen äänessä. Lahopuiden kyljissä oli paljonkin tikan syömäjälkiä, muttei tuoreita. Tuuli oli melko kova, eikä atrappikaan auttanut. Missähän lienevät?

Kokenut pesien etsijä Nurmi huomasi räkättirastaan pesän (toinen kuva) matalalla puunoksalla. Kun rengastusvermeet olivat mukana, hän tietysti rengasti kuusi pirteää poikasta ja asetteli ne takaisin pesään. Emot kyllä tulivat seuraamaan puuhia, mutta tilanne rauhoittui nopeasti.

Maasta löytyi sitten kolmannen kuvan otus, pieni kaunis mustavalkoinen perhonen. Nyt ei oma määrityskyky riittänyt, mutta kamera esiin ja kuva hyönteisasiantuntija Mika Pajarille illansuussa: reunustäplämittari kuulemma on.

Seuraavaksi kangasmetsässä olevalle lammelle, jossa kaakkuri on pesinyt samoin vuosikymmeniä. Vedessä ei uinut ketään, mutta katse tavoitti vastarannalta tumman hahmon ihan rantaveden tuntumassa. Olisiko puupökkelo kuitenkin?

Ei, kyllä se hautova kaakkuriemo oli (neljäs kuva). Antaa hautoa rauhassa, joten kipin kapin pois.

Kaltimonjärven itärinteelläkin pistäydyittiin, siellä huiluili kauniisti mustapääkerttu.

Ahvenisentien varren soramontulla ei törmäpääskyjä nyt kuultu, ei nähty. Valitettavasti. Ilmeinen tammikehrääjä lenteli kyllä yllä, mutta samalla haikeus tunki sydämeen: miksi ihminen tuhoaa niin paljon?

Silti, taas niin kaunista oli. Kotimatkalla Kontiolahden Ahokkalan pellolla narisi ruisrääkkä. Käki kukkui Multimäen suunnassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa