Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Sinisorsalla pesä männynlatvassa yli 20 metrin korkeudessa

  • Hannu Kauhanen


Otsolalainen luontoharrastaja Jukka Pusa löysi jotain erikoista koiralenkillään Kanervalan lenkkipolulla torstaina alkuillasta.

Pusu näki, kun sinisorsanaaras lensi hitaasti, ja arveli, että sillä täytyy olla pesä jossain lähellä. Lopulta pesä löytyi: se on vanha variksenpesä männynlatvassa vähän yli 20 metrin korkeudessa.

Kuvassa tuo pesä näkyy tummana alueena kuvan keskivaiheilla, ja hyvin lähellä keskipistettä näkyy musta kiilla, joka on hautovan sinisorsaemon pyrstön pää. Noissa oloissa tuon lähemmäksi kuvaamaan ei tietysti päässyt, joten tuon parempaa jälkeä ei nyt ole.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lienee varsin erikoista, että sorsa tekee pesän noin korkeaan paikkaan. Poikasten, kunhan kuoriutuivat, ensimmäinen hyppy uuteen maailmaan on melkoinen loikka alaspäin. Eivätköhän ne siitä siipiään räpyttelemällä jotenkin selviä.

Sinisorsan pesiä löydetään joskus erikoisista paikoista, mutta varmaan aika harvoin noin korkealta puusta. Jokin aika sitten joku lehti uutisoi sorsasta, joka pesii kesästä toiseen samassa parvekkeella olevassa kukkaruukussa.

Muutama kesä sitten sinisorsalla oli pesä keskellä Joensuuta olikohan Siltakadun ja Koulukadun risteyksessä kerrostalon sisäpihalla. Sielläkin pesä sijaitsi kukkapuskassa.

On kyllä luonto aika ihmeellinen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa