Tulosta tämä sivu
Tykkimiehen linnut

Hyönteishotellilla käy kova kuhina jo nyt


Tuntuu, että luonnossa kaikki on tällä hetkellä tavallista aikaisemmassa. Eräs kaveri tokaisikin tuossa, että taitaa olla ruska kohta juhannuksen jälkeen.

Rastaiden poikaset lentävät jo, talitiaisten piipittävät pöntöissä. Puutarhassa kukkaan ovat viimeksi ehtineet myskimalvat (alakuva), illakot ovat nupulla. Viime kesänä ruusuruohokiitäjä kävi malvalla henäkuun alussa, mutta nyt sellainen nähtiin päättyvällä viikolla Noljakassa.

Myös hyönteishotelli puuautotallin seinustalla kuhisee elämää. Eilen ja tänään lauantaina sai katsella kameran linssin läpi, kun esimerkiksi erakkoampiaiset rakentelivat ensi talven pesiään jo nyt!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ne ovat itse viettäneet viime talven samassa hyönteishotellissa, ja ovat siis jo nyt olleet jonkin aikaa lennossa. Ne muuraavat uusia pieniä onkaloita esimerkiksi järviruo´on pätkiin, ja niihin sitten munivat. Toukat talvehtivat, ja vuoden päästä uudet aikuiset lähtevät lentoon aivan kuten nämä nyt.

Kuhunkin noin 10-senttiseen putkiloon tulee kolmesta neljään erakkoampiaisen muuraamaa kapselia. Ne munivat aina uusimpaan tekemäänsä kapseliin, ja alkavat sen jälkeen muuraamaan uutta. Tämän seurauksena ensi kesänä uudet erakkoampiaiset lähtevät lentoon päinvastaisessa  järjestyksessä kuin missä ne munittiin.

Kiehtovaa. Kuten myös se, että erakkoampiaiset ja muut hotellin asukkaat pitävät hyvää huolta puutarhasta ja sen kasveista. Ne syövät kirvoja ja pölyttävät kasveja, mikä on nykyaikaisessa ympäristössä äärimmäisen tärkeää.

Erakkoampiaisten lisäksi hyönteishotellissa asuu muitakin pistiiäisiä, kuten myrkky- ja loispistiäisiä, Niillä kaikilla on sama tärkeä tehtävä kuin erakkoampiaisilla: hävittää tuhohyönteisiä ja pölyttää kukkia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Artikkeliin liittyvät