Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Tykkimiehen linnut

Kimalaisten uusi sukupolvi on jo kukilla

  • Hannu Kauhanen


Eiliseen maanantaihin 4. kesäkuuta asti jatkunut lämmin ja aurinkoinen sää ehti saada uuden sukupolven kimalaiset lentoon ja kukille, kuten näkyy sunnuntaina otetuista kuvista. Kartanokimalainen lensi ristiin rastiin puutarhan voikukilla ja metsäkurjenpolvilla.

Kimalainen ei ollut vielä kooltaan suurensuuri, mutta sitä pienempiäkin uusia kimalaisia on näkynyt. Kimalainenhan kuuluu niihin hyönteisryhmiin, joista ainoastaan kuningattaret talvehtivat, muut kuolevat syksyllä pois. Hedelmöityneet kuningattaret heräävät keväällä, ja ne ovat niitä, joita näkee ensimmäisinä lennossa.

Herättyään kuningattaret käyvät etsimässä ravintoa ja perustavat pesäpaikan johonkin sopivaan paikkaan. Kuningatar munii, ja sitten kehittyvät toukat, joille emo on jo ehtinyt rakentaa kennot kasvupaikaksi. Se tarvitsee paljon siitepölyä, jotta muninta onnistuu hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuningatar tekee siis keväällä melkoisen työmäärän, kun se hakee ravintoa toukillekin. Melko pian sitten nämä toukat muuttuvat uusiksi lentäviksi kimalaisiksi.

Tällä hetkellä lennossa näkyvät kimalaiset ovat työläisiä. Ne ovat kuningattaren tavoin naaraita, joiden tehtävä on hakea kukista mettä ja viedä sitä pesään. Työläisnaaraiden tehtävä ei ole lisääntyä.

Myöhemmin kesällä alkaa syntyä kuhnureita, jotka ovat koiraita. Niiden ainoa tehtävä on pariutua juuri näiden uusien kuningattarien kanssa.

Kun sitten tällainen kuningatar hylkää pesän ja lähtee etsimään talvehtimispaikkaa vain ja ainoastaan itselleen, kaikki työläiset ja kuhnurit kuolevat pois. Uusia tulee sitten seuraavan kesän alussa, kuten juuri nyt on käynyt.

Kimalaiset ovat erittäin tärkeitä pölyttäjiä. Esimerkiksi mustikkasatoa ei tulisi ilman niitä. Tämä ehkä kannattaisi oppia aina muistamaan, kun näkee kukilla pörräävän "inhottavan ötökän".

Onneksi kuitenkin suurin osa meistä taitaa olla sitä mieltä, että ihania otuksiahan nuokin ovat. Ja mikä tärkeintä, tänä keväänä niitä on ollut näkyvissä mukavan paljon. Ovat esimerkiksi omenien kukat pölyttyneet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi