Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Helmipöllö löytyi Enon kirkonkylältä – vapautetaan pian hoidon jälkeen

  • Hannu Kauhanen


Viikko sitten keskiviikkona 30. toukokuuta löytyi pihamaalta Välitieltä Enon kirkonkylällä helmipöllö. Jotain oli ilmeisesti vialla, sillä pikkuinen pöllö ei lähtenyt lentoon, vaan liikkui jalkamiehenä.

Enon lintukerho on tullut vuosien mittaan ihmisille tutuksi. Pöllön löytäjä ottikin yhteyttä lintukerholaiseen Martti Kuivalaiseen, joka puolestaan ilmoitti pöllöstä toiselle lintukerholaiselle Ilkka Kuroselle. Herrat kävivät hakemassa pöllön talteen, ja se vietti yön Sarvingissa.

Tieto kiiri eteenpäin rengastaja Risto Komulle, joka tuli paikalle ja tutki linnun. Sen siivistä ei löytynyt vikaa, mutta jostain syystä lintu ei suostunut lentämään. Niinpä sitten helmipöllö kiikutettiin Viinijärvelle eläintenhoitaja Juha Hartikaisen hoidettavaksi, ja siellä pöllö on nyt toipunut reilun viikon verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On ilmeistä, että Enon kirkonkylällä pöllö on lentänyt päin ikkunaa tai mahdollisesti auto on osunut siihen. Viinijärvellä se on kuntoutunut varsin hyvin, ja pieniä lentopyrähdyksiäkin se on jo ottanut.

Tarkoitus on, että jos kuntoutuminen etenee, pöllö viedään takaisin löytöpaikalle tai ainakin sen lähelle ja vapautetaan. Tämä toivottavasti tapahtunee aivan lähiaikoina.

Seurataan siis tilannetta ja raportoidaan pöllön vapautusoperaatiosta sitten, kun sen aika koittaa. Ja toivotaan, että lintu lähtee iloisesti lentoon ja takaisin vapauteen.

Pöllöjen ravintotilanne maakunnassa on laajoilla alueilla hyvin heikko. Enon helmipöllö on sukupuoleltaan koiras, eikä tiedossa ole, onko se pesivä sellainen vai ruuan perässä ihmisten ilmoille hakeutunut pesimätön yksilö.

Oli kuinka oli, hoidon tarpeessa se ainakin on ollut.

Päivitys 8.6. klo 20.05: Helmipöllö ryhtyi lentelemään hoitopaikassaan perjantain aikana, ja niinpä Hartikainen teki vapautuspäätöksen. Pöllö vaihtoi iltapäivällä autosta toiseen Tokmannin parkkipaikalla, ja se vietiin Enon hautausmaan tienoille, jossa Ilkka Kuronen, Matti Kevätväre, Martti Kuivalainen ja Risto Komu päästivät sen irti. Pöllö lensi ensin 20 metrin matkan männynoksalle, josta se kohta jatkoi jonnekin häviten metsän uumeniin. Ainakin hoitojakso sai onnellisen lopun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa