Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Poppelikiitäjän vuoro lentää valorysään

  • Hannu Kauhanen


Viime viikon kylmät säät öin päivin hiljensivät vauhtiin päässyttä perhoskesää, mutta onneksi viikonloppuna ilmanala muuttui taas paljon paremmaksi.

Tyhjenneltiin taas perhosrysiä. Lauantai-iltana Otsolan valolta löytyi mäntykiitäjä, joiden yhteissumma tänä vuonna tältä pihalta alkaa olla jo yli 10.

Sunnuntana 10. kesäkuuta täytyi käydä tyhjentämässä Enon kirkonkylän syöttirysä, vasta toisen kerran tänä vuonna. Edellisellä kerralla puolitoista viikkoa sitten rysässä oli noin 30 perhosta, joista valtaosa liuskayökkösiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä kertaa pikasilmäyksellä joukosta erottui ainakin vadelmavillaselkiä. Perhosia oli vähemmän kuin edelliskerralla johtuen varmaan juuri tuosta kylmästä sääjaksosta. Satsi on kuitenkin vielä tarkemmin tutkimatta.

Kun nyt vauhtiin oli päästy, tsekattiin Otsolan rysät sunnuntai-iltana jo toisen kerran viikonlopun aikana. Syöttirysään ei ollut mennyt yhden yön aikana mitään, mutta valorysästä löytyi vuodelle  uusi kiitäjälaji, nimittäin kuvan poppelikiitäjä. Komea kuin mikä, ja tosiaan aivan tuore tapaus.

Jossakin blogissa tuli äskettäin kerrottua väärin, että puutarhasta on löytynyt muutaman viime vuoden aikana kuusi kiitäjälajia. Niitä olikin jo silloin seitsemän, sillä viimevuotinen poppelikiitäjä oli jostain syystä jäänyt piiloon muistin kätköihin.

Eli ei tullut uutta lajia toissa yön poppelikiitäjästä tälle pihalle, mutta mitäpä tuosta. Seitsemän lajia on siis Suomessa tavatuista 17 kiitäjälajista jo tähän puutarhaan havaittavaksi saapunut.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa