Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Pääkallokiitäjä löytyi Outokummusta – ikävä kyllä kuolleena

  • Hannu Kauhanen


Outokumpulainen Jukka Sivukari teki viime lauantaiaamuna kesäasunnollaan Lietukkajärvellä melkoisen löydön. Hän huomasi, että mökin hirren sahatussa päässä makasi iso, tumma perhonen.

Sivukari näki metrien päähän perhosen ruumiin yläosassa olevan kellertävän kuvion ja tajusi heti, mistä lajista on kysymys. Pääkallokiitäjästä! Hän oli nuorempana ollut apurina perhosasioissa, joten laji oli tuttu.

Sivukari kertoi kiitäjästä ensin kalakavereilleen, joiden kautta tieto eteni tiistaina yliopiston emeritusprofessorille Seppo Pasaselle. Tämä taas laittoi tiedon eteenpäin perhostelija Mika Pajarille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pajari hyppäsi autoon tänään keskiviikkona 13. kesäkuuta ja lähti Outokumpuun. Tässä vaiheessa oletus oli, että perhonen on hengissä. Se oli oikein hyväkuntoinen, rispaantumaton yksilö. Elävältä se siis näytti myös paikan päällä, kunnes Pajari huomasi siitä lähtevän hämähäkin seitin. Hän tutki kiitäjän ja totesi, että se onkin kuollut.

On luultavaa, että pääkallokiitäjä on lentänyt Outokumpuun toukokuun lämpimillä ilmoilla. Viime viikolla perhosen löytöpaikalla oli ollut pakkasta jopa 4 astetta, ja kylmyyden on täytynyt tappaa kiitäjä. Perhonen lienee ollut hirren päässä hengettömänä jo useamman päivän ajan.

Joka tapauksessa melkoinen löytö ja osoitus siitä, että sopivilla säillä pääkallokiitäjän voi edelleen löytää myös Suomesta. Toivotaan seuraavalle havainnolle parempaa onnea eli sitä, että pääkallokiitäjä nähdään jossakin elävänä.

Mieluusti vaikka täällä Otsolassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa