Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Tykkimiehen linnut

Metsätähtiä ja muita pieniä valkoisia nähdään luonnonkukkien päivänä

  • Hannu Kauhanen


Sunnuntaina 17. kesäkuuta vietetään Suomessa ja muissa Pohjoismaissa perinteistä luonnonkukkien päivää. Suomen luonnonsuojeluliittoon kuuluvat paikallisyhdistykset järjestävät pieniä kukka-aiheisia retkiä eri puolilla Suomea.

Pohjois-Karjalassa näitä retkiä järjestetään tällä kertaa neljä. Enossa retkeillään kello 12-15. Kohteena on Karhunsalon metsäinen suoalue lähellä kirkonkylää. Osanottajia pyydetään tulemaan kello 12:ksi Valde ja Marjut Hassisen pihalle Uimaharjuun vievän tien varressa. Järjestäjänä toimii Enon luonnonystävät ry.

Joensuusta lähdetään etsimään luonnonkukkia Pärnävaaralle. Kokoontuminen on Pärnävaaran hiihtokeskuksella kello 12, ja alustavasti tapahtuman arvellaan kestävään maksimissaan kello 16:een asti. Tilaisuuden järjestää Joensuun seudun luonnonystävät ry.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiteellä suunnataan Kiteenlahden Partalanmäelle, joka rinneniittyineen ja ketoineen on arvokas perinnemaisemakohde. Kokoontuminen on Partalan portin luona osoitteessa Havukkalanmäentie 32 kello 12. Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia.

Kiteen tapahtumasta vastaa Keski-Karjalan Luonto ry. Oppaina retkellä ovat Kari Antikainen, Pirjo Rinne ja Tupu Vuorinen.

Valtimolla kohteena on Yläpihan tila Peri-Sivakassa. Kokoontuminen on kello 13 kesäkahvilan pihassa, ja tilaisuus kestää kello 15:een saakka. Järjestäjänä on Ylä-Karjalan luonnonystävät ry.

Ja sinne sitten vain mukaan, minne mieli tekeekin.

Tämänvuotisena luonnonkukkien päivän teemalajina on metsätahti, tuo pieni ja suloinen vihreästä taustasta hyvin erottuva valkoinen tähden muotoinen kukkanen. Metsätähdet ovat kukassa juuri nyt samoin kuin muutamat muutkin pienet valkoiset metsän kukat.

Ahomansikoiden kukkien meriä näkee juuri näihin aikoihin monissa sopivissa paikoissa, ei ehkä niinkään metsissä, mutta esimerkiksi ojien reunoilla ja hiekkateiden varsilla.

Kukassa ovat myös oravanmarjat. joiden kukinnon muoto poikkeaa kahdesta edellä mainitusta. Metsämansikan tavoin oravanmarjakin tuottaa nimensä mukaisesti marjan, joka ei kuitenkaan ole syötävä, vaan lievästi myrkyllinen kuten koko kasvi.

Neljäs alkukesän pieni valkoinen kukkija on sitten tietysti ketunleipä eli käenkaali ("kenen leipä on toisen kaali?"), mutta sen kukinta-aika on jo ohi ainakin näillä leveysasteilla.

Kauniita ovat kaikki.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa